Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Podkasten Shit Happens

SHIT HAPPENS
Fra Crohnshelvete til Crohnsglede

Forsidefoto: Line Loholt
Foto: Ida Vindstad

Møt Ida Vindstad som driver bloggen «Crohnsglede» og Instagramkontoen med samme navn. Ida har kronisk inflammatorisk tarmsykdom; Morbus Crohn.

Nå har hun i samarbeid med Takeda startet Podcastserien Shit happens hvor hun åpent deler sin sterke historie om seg og sykdommen sin og - ikke minst - hvordan hun til tross for den klarer å leve et lykkelig liv.

Episode 1 - en bit av Crohnsglede sin historie
I denne episoden forteller Crohnsglede litt om hvorfor hun lager podcasten, samtidig som dere får smakebiter av hennes foredrag «Fra Crohnshelvete til Crohnsglede». En brutalt ærlig historie om når en 17-åring sitt liv og fremtid går i tusen knas og når livet plutselig handler om å overleve.

Foto: Morten Armand Engebretsen, Perplex Media

Episode 24

Fistler til besvær

Alt for få snakker om fistler, det gjorde vi noe med. Sammen med professor og overlege tom Øresland og ei med personlig erfaring med fistler har vi tatt et dypdykk i dette spennende tema.
 
Ida legger vekt på at dette er en personlig erfaring, dette er ingen fasit, men Wenches egen historie. Her finnes det ulike historier til alle med fistler. Viktig å ha i bakhodet når en hører. Det vil finnes de med langt værre problematikk og de som ikke er like plaget som vedkommende i episoden.

Episode 23

IBD og trening.

Ida "Crohnsglede" Vindstad har tatt praten med Nora Wold som fikk ulcerøs kolitt på det verst tenkelige tidspunkt for henne.
 
Hun forteller åpent om hvordan ulcerøs kolitt herjet i kroppen å gjorde at det å gå tur ble uoverkommelig. Hvordan går det med henne nå?
 
Ida har også med seg gjennomsnittsmosjonisten som gir tips og triks til hvordan gjennomføre trening ut ifra dagsform.

Hør episoden her.

Episode 21

Et liv med kroniske smerter. 

Mange med IBD opplever kroniske smerter som kan være vanskelige å leve med. I denne episoden tar man opp temaet dårlig samvittighet, viktigheten av god oppfølging, hvordan smerter påvirker hverdagen og ikke minst hva en kan gjøre for å klare å fortsette livet med smerter som en evig passasjer.

Gjester: Marion Jakobsen, sekretær i Foreningen for kroniske smertepasienter (www.kroniskesmerter.no) og Vilde Skålevik som har Ulcerøs kolitt og er kronisk smertepasient.

Hør episoden her.

Episode 21

Silje Nordnes er programleder og radiovert, mest kjent for P3-Morgen og som programleder for Maskorama.

Silje har Crohns sykdom og forteller på en raus og morsom måte hvordan hun takler livet med sykdommen.

Her får du høre den morsomme historien om hvordan hun "fortalte" Norge om sykdommen sin uten at hun helt visste at det var det hun gjorde, om koloskopi, tømminger som gikk galt, om en fantastisk sykepleier som så Silje når hun trengte det som mest og mye mer.

Hør episoden her. 

Episode 20

Kronisk helse og psyken vår. 

I denne episoden skal vi prate om hvordan psyken blir påvirket når vi blir syke. Her har Ida med seg Benedikte Solberg som åpent forteller om sitt liv med IBD, samt marketingpsykolog i Lifekeys, Magnus Jørgensen. Sammen tar de for seg vanskelige problemstillinger.

- En episode full av tips og triks for bedre den kroniske helsen.

Hør episoden her. 

Episode 19

God jul med mat som er godt for magen.

Jullianne Lyngstad, kjent fra @julianne_godtformagen på Instagram, stikker innom Ida og gir masse gode tips for å gå julematen med en fornøyd mage i møte. Her blir det tips, oppskrift og god stemning rett før julen ringes inn.

Hør episoden her. 

Episode 18

Juletiden med IBD.

I denne episoden har Ida med seg Runa Hoff Dehli som har hatt IBD i 12 år. Sammen prater de om førjulstiden, om forventninger, tilrettelegging, julemagi og hvordan IBD påvirker en stressende førjulstid.

Hør episoden her.

Episode 17 

En episode som omhandler potensielt farlige tilsetningsstoffer.

Webredaktør fra LMF, Marte Hegstad, gjester Idas podcast og gir en lettforklarlig innføring i dette. 

Hør episoden her.

Episode 16 

Livet med IBD gir oppturer og nedturer. Mario Riera har tidligere vært gjest og da pratet om alt han mestrer på tross av sykdom.

Nå har sykdommen fått mer overtak enn han liker. Innlagt og veldig syk deler han sine tanker om stomi, livet og hvordan han får til å være så positiv selv når ulcerøs kolitt har strupetaket på han.

Hør episoden her.

Episode 15

I anledning IBD-dagen 19. mai 2020 kommer nå episoden «Myter og Fakta om Kosthold og IBD».
Ved hjelp av pasientorganisasjonen Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ble det samlet inn spørsmål om ernæring fra pasienter med Crohns sykdom og Ulcerøs Kolitt.

I filmen videreformidler Ida disse spørsmålene til Klinisk Ernæringsfysiolog Tine Holler ved OUS Ullevål.

Hør episoden her. 

Episode 14

Koronaspesial-episode

I denne episoden svarer gastroenterolog Knut Lundin på spesifikke spørsmål om koronaviruset og kornisk inflammatorisk tarmsykdom.

Her kan du kanskje få svar på mange spørsmål du har gått og lurt på.

Hør episoden her.

 

Foto: Privat

Episode 13

Camilla Sigvaldsen har i denne episoden delt sin reise fra hun fikk ulcerøs kolitt til hun i dag har stomi. Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden og i denne episoden forklarer Camilla nøye hele prosessen. Om du har spørsmål eller tanker rundt stomi, anbefaler Ida å høre på Camilla sin historie. 

Hør episoden her.

Episode 12

I denne episoden tar Ida for seg tilleggsplagene man kan få med IBD. For, IBD er jo så mye mer enn vondt i magen og diaré: hjernetåke, depresjon, analfisur, fis, muskel- og leddsmerter, og hårtap, for eksempel. Lista er lang og med latter, tårer og mye kunnskap har Crohnsglede med hjelp av tre IBD-søstre tatt for seg nettopp dette. Her i en episode full av engasjement og åpenhet!

Hør episoden her. 

Episode 11

I denne episoden prater Ida med en IBD-sykepleier som forteller om plusser og minuser ved kronisk inflammatorisk tarmsykdom.

Hør episoden her.

Episode 10

"Når den mørkeste dagen blir starten på noe nytt."

I dagens episode deler Ida en liten bit til av sitt foredrag igjen. Her tar hun for seg den mørkeste og vondeste dagen i livet sitt; om hvordan en skogtur med mammaen sin skulle forandre historien hennes totalt. Denne episoden er åpen og ærlig, og tar for seg hvordan Ida lever som kroniker i dag.

Hør episoden her. 

Episode 9

I denne episoden får Ida besøk av Christina som er mamma til et barn med en sjelden og alvorlig fordøyelsessykdom. Kristian har en løvemamma - uten tvil!  

Hun deler raust av sin kunnskap som mamma til Kristian som har vært syk i 8 år. Hun forteller hans og deres families historie på en unik måte. For sykdom rammer ikke bare den syke, hele familien rammes. 

Hør episoden her. 

Episode 8

I denne episoden har Ida besøk av klinisk ernæringsfysiolog Hilde Mollestad Tveit Reistad, og Heidi Theodorsen Skrataas som er syk med fordøyelsessykdom selv. De prater om hvordan maten fort blir et stort problem i forhold til smerter og do-flying og at det er lett å havne i usunne mønstre som kan være vanskelig å komme ut fra. En viktig samtale der vi i fellesskap deler tanker og opplevelser.

Hør episoden her. 

Episode 7

I denne episoden forteller Carina Olse litt om sin historie med ulcerøs kolitt, om hvor syk hun var på det sykeste og hvor mye det har påvirket henne. Men hun er også veldig bevisst på å formidle håp om bedring og et godt liv hvis man får riktig behandling. Og selvfølgelig er det at hun har blitt mamma et viktig tema i vår samtale!

Hør episoden her!

Foto: NRK

Episode 6

I denne episoden diskuteres det viktig og vanskelige temaet sex og samliv med kronisk sykdom.

Hvordan få sex livet til å fungere, både som ung og eldre? Hvordan fungere som par eller som single med denne sykdommen? 

Hør episoden her.

Episode 5

Her prater Ida med Lise og Lise Marie som er pårørende til pasienter med ulcerøs kolitt. 

Hør episoden her. 

Episode 4
I denne episoden kommer Mario Riera - kjent fra Paradise Hotel - for å snakke om det å leve med ulcerøs kolitt, og om drømmejobben han dessverre ikke kan ha. 

Hør episoden her.

Episode 3

I denne episoden prater Ida med Siri og Regine om foreldrerollen som kronisk syk - på godt og vondt. En nær og åpen samtale med en god blanding av både tårer og latter. 

Hør episoden her.

Episode 2
I denne episoden prater Ida med Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer. Møt generalsekretær Mats Johansson og seniorrådgiver Arne Schatten som forteller om hva LMF driver med, og kommer med info om sykdommer som
Morbus Crohn, ulcerøs kolitt, irritabel tarm, gastroparese og andre diagnoser

Hør episoden her.

Foto: Morten Armand Engebretsen, Perplex Media

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF