Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Tarmkanalen

Tarmkanalen er en podkast fra Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF). Her intervjuer vi både leger, ernæringsfysiologer, pasienter og andre som kan bidra med viktig informasjon for oss som har fordøyelsessykdommer. Podkasten ble startet med midler fra fra Stiftelsen Dam.

Kan medisinsk cannabis være løsningen mot smerter?

Mange med mage-tarmsykdommer sliter med smerter, og leter derfor etter metoder for å lindre disse, slik at de kan bedre livskvaliteten. Stadig flere er nysgjerrige på medisinsk cannabis, men få her i Norge har prøvd dette mot fordøyelsessykdommer. 

Reporter Fabian Lyseng har intervjuet Glenn Dahl, som har Crohns sykdom. Han har slitt med sterke smerter, men de siste fem årene har han fått smertelindring ved å bruke cannabis-produktet Bedrocan. 

I denne episoden møter du også Audun Stubhaug, som er professor og avdelingsleder ved Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Han forklarer hvorfor smerter fra fordøyelsen og fra muskler og skjelett oppleves veldig ulikt. Videre deler han sine erfaringer både med morfin-preparater og medisinsk cannabis, forklarer forskjellen mellom virkestoffene THC og CBD i cannabis og kommer med råd til de som ønsker å prøve medisinsk cannabis mot smerter.

Hør episoden her.

Hva hjelper mot fatigue?

Mange med fordøyelsessykdommer får livskvaliteten kraftig redusert på grunn av fatigue, også kalt utmattelse. I denne episoden møter vi Siri Seltveit Danielsen (35), som har ulcerøs kolitt og sliter med fatigue. Hun forteller at hun tidligere hadde en enorm arbeidskapasitet. Nå sliter hun med å ha energi god nok til en jobb i gradert stilling og familieliv. (Reporter i denne saken er Marthe Emilie Igesund.)

De som sliter med fatigue kommer ofte inn i en dårlig sirkel, der de opplever mer og mer energiløshet og håpløshet. I de verste periodene føles alt ut som kraftanstrengelser, og man greier ikke å se hvordan man kan snu situasjonen. Professor Roald Omdal, som er spesialist i revmatologi og indremedisin, forteller hva fatigue skyldes og hva man kan gjøre for å få det bedre. Han forteller at utmattelse egentlig er en sunn reaksjon på sykdom, men at den kan redusere livskvaliteten dersom tilstanden blir kronisk. Utholdenhetstrening er hans beste tips for å få det bedre.

Hør episoden her.

Har vi rett på tilrettelagt mat?

Mange med fordøyelsessykdommer går på dietter. Det kan gjøre det komplisert å innta et måltid – enten det er i barnehagen, på skolen, arbeidsplassen eller på restaurant. Hva sier egentlig loven om krav på tilrettelegging av mat? Har man rett på det? Vi har intervjuet faglig leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons (FFO) Rettighetssenter, Live Kroknes Berg, om dette.

Vi har også snakket med kjøkkenleder Jorunn Stokkebryn ved Valdres folkehøgskole, om hvordan de forholder seg til et stort antall elever som trenger tilrettelagt mat. Reporter i denne saken er Pauline Lundekvam.

Sist, men ikke minst, har vi snakket med Wenche Mikalsen, som ikke lenger kan ta bussen fordi busselskapet AtB har en noe merkelig toalettpraksis. Hver gang noen må på toalettet, må bussen stoppes helt. Alle passasjerene må vente til personen har gått på do. Både Mikalsen og generalsekretær i LMF, Mads Johansson, synes denne praksisen er ydmykende for oss med fordøyelsessykdommer. De oppfordrer AtB til å slutte med denne praksisen.

Hør episoden her.

Nydiagnostisert - hva nå?

Har du akkurat blitt diagnostisert med en fordøyelsessykdom og mangler informasjon om kosthold, medisiner og hvordan du best skal mestre sykdommen? Da er denne episoden for deg. Gastroenterolog Marte Lie Høivik gir en innføring i ulike fordøyelsessykdommer og hvilken behandling man kan få for dem. Videre forteller IBD-sykepleier Turid Bua om gratis kurs om fordøyelsessykdommer ved Lærings-og mestringssentrene.

Hør episoden her.

Et kaos av dietter - hva er den beste dietten for oss med fordøyelsessykdommer?

Noen sier de blir friske ved å kutte ut animalske produkter, mens andre blir friske av å spise betydelig mer av animalske produkter. Er tarmene våre så ulike? Mange med fordøyelsessykdommer går fra diett til diett, og føler seg mer og mer forvirret rundt reaksjonene fra fordøyelsessystemet.

Hør episoden her.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF