Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Andre diagnoser

Refluks øsofagitt (halsbrann/sure oppstøt) er en betennelsesreaksjon i spiserøret som skyldes en svekkelse i lukkemuskelen i overgangen til magesekken. Dette kan være medfødt eller forårsakes av brokk, livsstil, overvekt og annet.

Refluxsykdom gir ofte kroniske, tilbakevendende symptomer. Men i dag er både effektiv medisinsk og kirurgisk behandling tilgjengelig. For de med mildere symptomer kan visse endringer i livsstil være nok til at symptomene forsvinner.

Halsbrann er en av de mest vanlige symptomene på smerte fra den øvre del av magesekken. Symptomet er et tegn på reflukssykdom, dvs. magesaft trenger inn i spiserøret. Opptil en fjerdedel av befolkningen sier de har problemer av og til, men bare et fåtall søker noen gang medisinsk behandling sine symptomer.

Les artikkel om Silje som har irritabel tarm, mellomgulvsbrokk og refluks, her. 

Hva forårsaker halsbrann?
Halsbrann forårsakes av en svekket funksjon i lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken, og magesaften kommer opp i spiserøret. Spiserøret er ikke konstruert for å tåle den sterke magesaften og gir signaler på smerter eller ubehag, ofte beskrevet som en brennende følelse i halsen eller brystet.

Noen mennesker med uttalte symptomer kan helt unngå betennelsesforandringer i slimhinnen, mens andre som ikke har alvorlige symptomer, kan ha sår. Tidligere har vi sett halsbrann som en livsstilsjukdom. For noen mennesker forverres symptomene etter inntak av alkohol, sitrusfrukter, sjokolade, peppermynte, eller på grunn av noen medisiner.

Les artikkel om Margrethe som har spiserørsbrokk og refluks, her. 

Hva er symptomene?
Diagnosen reflux er basert på de typiske symptomene der halsbrann eller en brennende følelse i brystet er den vanligste. Andre symptomer som kvalme, problemer med å svelge, en følelse av klump i halsen eller astmalignende symptomer. Noen ganger kan det være vanskelig å forklare hvordan det føles.

Mange har sure oppstøt og andre føler en smertefull ubehag øverst i magen som flytter seg lenger opp under brystbenet. Reflux symptomer er ofte beskrevet som svært ubehagelig. De er ikke bare intens og hyppig, men kan også gi bekymring da de noen ganger feiltolkes som hjertetrøbbel.

Det finnes forholdsvis effektiv medisinsk behandling, men noen må også opereres.


I pasienthåndboken finner du mer informasjon om reflux.
 

Flere diagnoser
Les gjerne LMFs artikkelserie "En verden av mageplager" hvor vi tar for oss flere diagnoser som blant annet:
Cøliaki
Endometriose
Kollagenøs kolitt
Eosinofil kolitt
Laktoseintoleranse
Gallesyreindusert diaré - BAD
Akalasi

Mikroskopisk kolitt
Mikroskopisk kolitt er en samlebetegnelse for en gruppe kroniske diarésykdommer. De to mest vanlige er collagenous kolitt og lymfatisk kolitt. Sykdommen er mye mer vanlig blant kvinner enn blant menn. De fleste er diagnostisert i voksen alder, men barn kan ha mikroskopisk kolitt.

For de fleste som får diagnosen mikroskopisk kolitt, er sykdommen ikke så aktiv etter første tilbakefall (den første sykdomsperioden). Dette gjelder spesielt for lymfatisk kolitt, der opptil 60 prosent kan bare være en og annet tilbakefall. Men sykdommen er vanligvis kronisk, noe som betyr at du har den hele livet, selv om du er symptomfrie i lange perioder.

Hva forårsaker sykdommen?
Mikroskopisk kolitt er en relativt nyoppdaget sykdom. Det første tilfellet av kollagenøs kolitt ble beskrevet så sent som i 1976, og årsaken til sykdommen er ukjent.

Det er ikke uvanlig at de som har mikroskopisk kolitt har også slektninger med en form for mage-tarmsykdom. Men vi vet ikke om det er en genetisk kobling, miljømessig kobling, eller om det er bare skyldes tilfeldigheter.

I noen tilfeller kan sykdommen utløses av medikamenter slik som Protonpumpehemmere (syrereduserende), visse smerte og antiinflammatoriske medisiner, samt noen typer antidepressiva

Hvordan diagnostiseres sykdommen?
Det dominerende symptom på mikroskopisk kolitt er kronisk diaré med blodløs, vannaktig avføring. Det er ikke uvanlig, i alvorlige tilfeller, å ha opptil 10-15 avføring per dag.

På norsk heleseinformatikk sine sider kan du lese mer.

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF