Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

En idrettsutøvers tiltak mot sykdomsaktivitet

En idrettsutøvers tiltak mot sykdomsaktivitet

Ingvild Engnes Hansen gjesteblogger om trening og tarmsykdom!

Publisert: 23.10.2018

Idrett er tema i denne utgaven av Fordøyelsen og det er tydelig et tema som engasjerer mange – på helt ulike nivåer av trening. Vi har fått et gjesteblogginnlegg fra idrettsstudent Ingvild Engenes Hansen som er 22 år gammel, og driver med langrenn, en idrett hun har holdt på med hele livet.

Tekst & foto: Ingvild Engnes Hansen
 

Optimaliseringen av egen helse

Som idrettsutøver ønsker man alltid å bli litt bedre, og det er mange faktorer i livet som påvirker det store bildet av deg som utøver. Det kan være trening, utstyr, personlige forhold eller helse. Det viktigste jeg har lært i årenes gang er at man må finne sin vei- gjøre tiltak etter egne behov. Etter jeg fikk påvisst en kronisk tarmlidelse i barneårene, tok min reise en ny vending. Jeg måtte gi optimaliseringen av egen helse mye større fokus, om jeg i det hele tatt skulle være en del av et idrettsmiljø.

Matintoleranser
Jeg fikk tidlig øynene opp for hvilken påvirkningskraft kostholdet har på kroppen, og noen små endringer gjorde meg både medisin- og symptomfri. Likevel var det noe med egen helse som skranglet. Immunforsvaret mitt tålte ikke mengder med trening, jeg holdt ikke treningskontinuitet, og den fysiske utviklingen min sto på stedet hvil.

Med dette i tankene fant jeg fram til testing rundt matintoleranser. Jeg leste sider opp og sider ned, og fant grunnlag for at det ligger ubalanser i immunforsvaret, som skolemedisinen ikke får fram i lyset. Jeg testet meg og traff virkelig blink, for det skulle vise seg at jeg er høyintolerant for et spekter av matvarer. Med disse intoleransene belyst, og en påfølgende kostholdsplan, er resultatet i dag at immunforsvaret mitt i langt mindre grad trigges, og jeg sitter igjen med mer energi, treningskvalitet og kontinuitet.  

Tilrettelegg for din helse
Å finne sin vei til toppen, kan være å tilrettelegge for nettopp sine ubalanser i kroppen. Jeg sier ikke at alle har matintoleranser, men sannsynligheten for at du med en autoimmune lidelse besitter en, er stor. Jeg har valgt å kartlegge matvarene som irriterer mitt immunforsvar, fordi, tar jeg Crohns i eksempel, så er sykdommen forårsaket av nettopp immunforstyrrelser. Hvordan vil da sykdomsbildet se ut, om så mange som mulig av forstyrrelser er kartlagt og behandlet?

Dette vil tiden vise for meg, og den reisen må du gjerne ta del i.

Følg meg på instagram: ingvildengenes

 

Har du noe på hjertet?
Har du lyst å gjesteblogge på LMF-bloggen? Send en mail til webredaksjonen@lmfnorge.no

 

Blogg arkiv

 • Kjære Sanna Sarromaa, dette er noe av det drøyeste jeg har lest på en stund!

  Tekst: Ida Vindstad Foto: Privat Dette innlegget er skrevet av Ida Vindstad som driver bloggen C

  Les mer
 • Jeg tar av meg masken

  Tekst: Karina S Larsen Bilder: Privat Stadig får jeg og flere andre kronikere spørsmålet «hvorda

  Les mer
 • Leserbrev fra pårørende

  Tekst og bilder: Privat/pårørende LMF Rogaland arrangerte en felles tur til Utsira den tredje hel

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF