Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Årets hjelper 2018: Arne Røseth
Arne Røseth (til venstre) mottok prisen fra generalsekretær Arne Schatten (til høyre). Foto: Julia Edin

Årets hjelper 2018: Arne Røseth

I 2018 har styret i LMF valgt å dele prisen til to verdige personer som på hvert sitt område har gjort en helt spesiell innsats for mage- og tarmsyke: Dina Rønning og Arne Røseth.

Publisert: 07.11.2018

I 2018 har styret i LMF valgt å dele prisen til to verdige personer som på hvert sitt område har gjort en helt spesiell innsats for mage- og tarmsyke: Dina Rønning og Arne Røseth. Les mer om prisen, årets og tidligere års mottakere her. 
 

Juryens begrunnelse:

ARNE RØSETH

Prisen for Årets hjelper 2018 går til en lege som har vist stor omsorg for sine pasienter og et stort engasjement for personer med plager i fordøyelseskanalen. Både LMF, samarbeidspartnere og pasienter har hatt stor glede av denne mannens engasjement og viktige kunnskap. Gjennom å forske på tarmsykdommer, utvikle fecal-tester og hjemmetester, har han vist et stort engasjement for både IBD- og IBS-pasienter. Personens engasjement strekker seg fra å være en dedikert overlege ved gastroenterologisk avdeling ved Lovisenberg Diakonale sykehus, til å være forsker og spre informasjon til pasienter, fagpersoner og media. Personen har bidratt til å øke vår kunnskap om fordøyelsesrelaterte plager.

Allerede i 1987 viste personen et sterkt engasjement for fordypning i eksisterende kunnskap om IBD. Han utfordret antatte sannheter og tok tak i saker han mente ikke var tilstrekkelig dokumentert. Calprotektin ble godkjent av FDA i 2004, og personen har publisert flere aksepterte funn. Han er mannen bak dagens fecaltest som benyttes ved sykehus og av pasienter verden over, og han har gått i bresjen for utvikling av fecal-hjemmetester, som både opplyser og ansvarliggjør pasienten og gjør samvalg med lege enklere.

Personen har også vært med på å bryte ned tabuer rundt og økt vår kunnskap og vårt håp for en forståelse av Irritabel Tarm (IBS), gjennom foredrag, tilstedeværelse i media og kunnskapsoverføring til gastroenterologer og pasienter. Som overlege ved Lovisenberg Diakonale sykehus har han sammen med kliniske ernæringsfysiologer og andre leger startet opp Norges første Poliklinikk for utredning av matintoleranser, hvilket har vært en viktig milepæl når det gjelder behandling av fordøyelsessyke.

Personen har vært en enorm ressursperson for LMF og stilt opp med foredrag og artikler om fordøyelsesplager og alt hva det innebærer, både medisinsk og i dagligliv. Hans dype kunnskap og formidlingsevne skaper tillit hos deltakerne. Pasienter rapporter også en spesiell relasjon til personen og de føler seg både godt ivaretatt og forstått. Legen deler av sine egne erfaringer med IBD og relaterer til sine pasienter på et personlig plan. Han er direkte, ærlig og åpen, samtidig som han behandler pasienten som et medmenneske. På hans kontor blir den forskjellen mellom lege og pasient som man ofte kan føle, visket vekk. Han kan tulle, le, vise stor empati og omsorg for og med sine pasienter, noe som gjør det lett å føle seg velkommen.

Selv om hans hovedfokus er betennelsestilstander i tarmen har han ikke vært redd for å se helhetlig på kropp og sinn og etter sammenhenger utover gitt diagnose. Selv om han kan henvise til andre behandlinger og utredinger, følger han alltid opp. Han ønsker nemlig å vite hvordan det går med pasientene «sine» og pasientene føler seg både sett og ivaretatt.

Årets hjelper er en lege som ikke følger normal arbeidstid, men som gir bort både privatnummeret sitt og epostadressen til pasienter slik at de alltid kan nå han, være seg om det er for å lufte bekymringer ved utredning på andre sykehus eller på fødestua. At han nå har pensjonert seg etter en lang og flott karriere er trist for mange av hans pasienter, men opplevelsen av å bli tatt på alvor for sine plager har vært av stor betydning og gjort hverdagen enklere for mange!

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF