Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Biotilsvarende legemidler - Hva er det?

Biotilsvarende legemidler - Hva er det?

Det biologiske biotilsvarende legemiddelet Remsima har blitt tatt i bruk i 2015, men har du lurt på hva et biotilsvarende legemiddel er? Svaret finner du i denne artikkelen.

Publisert: 09.09.2015

Tekst: Marc Dudley

Det biotilsvarende legemiddelet Remsima er for lengst tatt i bruk.

Mange pasienter begynte i 2015 å bruke det biotilsvarende/biologiske legemiddelet Remsima. For noen pasienter er Remsima det første biologiske legemiddelet de har brukt, mens andre kanskje har byttet til Remsima etter å ha brukt et annet biologisk legemiddel ved navn Remicade. 

Både Remsima og Remicade har samme virkestoff (Infliksimab), men Remsima er et såkalt biotilsvarende legemiddel. Det vil si at legemiddlet er basert på/tilsvarer et annet biologisk legemiddel som allerede er på markedet,  i dette tilfellet Remicade.

Bytte fra et biologisk legemiddel til et biotilsvarende legemiddel

Remsima er et legemiddel som er trygt å bruke, for ellers hadde det ikke blitt godkjent for bruk. Det har likevel lenge vært en debatt mellom flere interessegrupper, inkludert legemiddelverket, legemiddelindustrien og diverse pasientgrupper, vedrørende risikoen av å bytte fra et biologisk legemiddel til et biotilsvarende legemiddel. Grunnen til dette er at biologiske legemidler er veldig komplekse og derfor vanskelige å kopiere. Derfor har både leger og pasienter vært bekymret for at effekten av det biotilsvarende legemiddelet ikke vil være det samme.

Biotilsvarende legemidler er et legemiddel tilsvarende originalen, ikke en ren kopi. Det er likevel viktig å poengtere at på et vitenskapelig nivå (etter strenge EU-krav) skal det ikke være noe forskjell på sikkerhet, risiko eller effekt mellom Remicade og Remsima.

Norsk bytte-studie

I Norge pågår det nå en stor studie på de som bytter fra Remicade til Remsima. Dette er pasienter som frivillig har blitt med, og har byttet legemiddel under behandlingen av sin sykdom. Staten har støttet prosjektet med 20 millioner kroner.

Svarene fra denne studien vil ha mye å si for fremtiden for biotilsvarende legemidler, og hvor trygt det er å bytte fra et biologisk legemiddel til et biotilsvarende legemiddel. Mange i Norge og resten av verden er spent på resultatene av denne studien, siden det er den første i sitt slag. Resultatene fra byttestudien vil komme vår/sommer 2016, hvis alt går etter planen.

Hva bør du som pasient vite?

For å hjelpe deg med å forstå hva det er snakk om, har LMF laget et lite dokument som alle pasienter og pårørende bør lese for å få kunnskap om hva biotilsvarende legemidler er. Klikk på denne linken for å åpne dokumentet "Hva du trenger å vite om biotilsvarende legemidler".

Hvis du bruker et biologisk legemiddel i dag eller kanskje kommer til å bruke det i fremtiden, så er dette viktig informasjon å ha med seg. Dette gjelder ikke minst når du skal diskutere behandlingen av sykdommen med legen din. Informasjonen er tatt fra EUs eget dokument om biotilsvarende legemidler, og vi har da oversatt det til norsk, og til et mer pasientvennlig språk.

Trenger du hjelp eller råd?

Har du spørsmål eller trenger råd?
Føler du f.eks. at du har blitt tvunget av din lege å bytte til Remsima fra Remicade uten å fått riktig informasjon eller fått diskutert det?

Ta kontakt med oss enten på epost lmfnorge@lmfnorge.no eller telefon 880 05 021, så hjelper vi deg med det du lurer på.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF