Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

 E-læringskurs for deg med irritabel tarm (IBS)

E-læringskurs for deg med irritabel tarm (IBS)

Sliter du med irritabel tarm? Da kan du gå kurs hos Mage-tarmskolen på internett

Publisert: 03.03.2019

Tekst: Marte Hegstad
Bilde: Pixabay

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus (NKFM) har utarbeidet et e-læringskurs som er tilgjengelig for nordmenn som plages med irritabel tarm (IBD).

Tidligere har det ikke vært IBS-skoler nord for Ålesund, og tilbudene har også hatt begrenset kapasitet. På bakgrunn av dette startet NKFM Mage-tarmskolen (MT-skolen) på internett, slik at alle IBD-pasienter skal få likt tilbud.
«Visjonen for prosjektet er å gå nasjonalt for å kunne gi alle pasienter tilbud om kvalitetssikret informasjon om å leve med IBS enten bosted er Førde, Arendal eller en øy i Lofoten,» skriver NKFM.

Hvordan fungerer MT-skolen?
MT-skolen består av et to måneders langt behandlingsprogram på internett, hvor man lærer om sykdommen sin ved å se på videosnutter, bilder og tekst.
Programmet er delt opp i fem moduler som er utarbeidet av både gastroenterolog fysioterapeut, psykiater og klinisk ernæringsfysiolog.
Man logger seg trygt på i sikkerhetsnivå 4 med for eksempel BankID, og kurset vil være tilgjengelig i seks måneder.

Symptomsuksess
Prosjektet, som hadde oppstart høsten 2015, har så langt ført til gode resultater for de 130 pasientene som har vært med. I løpet av tre måneder etter oppstart opplever pasientene at flere av symptomene er betraktelig redusert – noen er også blitt symptomfrie!

Viktig for videre forskning
Fra pasientene som deltar på MT-skolen, vil det bli samlet inn forskningsdata som blir brukt til å forbedre både innhold og mulige helseeffekter fra MT-skolen. I tillegg brukes dataen til å bygge opp et kvalitetsregister:

- Målet er å kartlegge behandling, symptomer og livskvalitet hos pasienter med funksjonelle mage-tarmsykdommer slik at vi kan tilrettelegge for hensiktsmessig behandling og brus av ressurser nasjonalt. Registeret skal på sikt kobles opp mot eReseptregisteret og sykemeldingsdataregistre, skriver NKFM.  

Melde deg på?
For å melde seg på programmet, må pasienten ta dette opp med fastlege, som henviser til e-læringskurset ved å sende en forespørsel til NKFM. Henvisningen merkes med «E-læringkurs (Mage-tarmskolen på internett».
Henvisningen blir deretter vurdert av lege på Haukeland universitetssykehus før pasienten får tilgang/påloggingsinfo til kurset.

Foreløpig er kurset tilgjengelig for alle mellom 18 og 80 år i region Helse Vest.
LMF vil oppdatere artikkelen dersom tilbudet utvides.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF