Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Fekal-hjemmetest – trinn for trinn

Fekal-hjemmetest – trinn for trinn

Vi har testet CalProSmart! Se trinn for trinn hvordan man bruker hjemmestesten og les hva vi synes!

Publisert: 25.09.2018

Produktomtale

NB: LMF har ikke motatt betaling for å skrive dette innlegget, men har fått hjemmestester nok til å teste de over tid. 
Tekst og bilder: Julia Edin 

Kalprotektin
Om du har sykdommen Crohn eller ulcerøs kolitt, er du godt kjent med Fekal-tester, eller avføringsprøver, som indikerer nivået av kalprotektin i avføring. Kalprotektin er et kalsiumbindende protein som finnes i nøytrofile granulocytter. Ved skade på tarmslimhinnen på grunn av inflammasjon vil granulocyttene vandre ut i tarmlumen, og forhøyede verdier av kalprotektin kan måles i avføringen.

Frem til nå har dette som regel vært tester man selv tar hjemme og deretter sender i posten eller leverer på sykehuset/legekontor eller laboratorier. Svaret får du fra legen uker dager eller uker senere.

Fra post til app
Med hjemmetestene tar man rett og slett testen i sitt eget hjem, tar et bilde av testen via en app og i appen får man svaret med det samme. Svaret sendes også til legen din, slik at han/hun automatisk blir varslet om det er forhøyede verdier. At vi, pasientene, får svaret med det samme gir en ny form for kontroll og innsikt i egen sykdom. Om jeg som pasient, ser at nivået mitt er innenfor normalen kan jeg senke skuldrene og vite at sykdommen er under kontroll. Blir resultatet derimot avvikende fra normalen, kan jeg få kontakt med lege eller helsepersonell for å videre oppfølging. Raskt og effektivt, uten å måtte vente lenge på prøvesvar.

CalProSMart og IBDoc
Jeg har vært så heldig å få prøve hjemmetester i to runder. Først gjennom Lovisenberg Diakonale Sykehus da jeg var med i pilotprosjektet for hjemmetestene IBDoc, og nå gjennom CalPro med hjemmetesteren CalProSmart. De to prøvene fungere så og si likt, men med noen små forskjeller i hvor lenge man skal la avføringsprøven stå før man tester den.

Personlig er jeg stor fan av hjemmetester og har opplevd både å få beroligende prøvesvar når jeg trodde noe var kanskje var galt, og det motsatte: Da testen plutselig viste langt over det normale, tok det ikke lang tid før jeg ble ringt opp av min IBD-sykepleier på sykehuset som også var koblet på prøveresultatene mine – og vips var det inn på sykehuset for samtale og koloskopi.

Ikke for alle
Per i dag er ikke fekal-hjemmetestene tilgjengelig for det åpne publikum, men jeg håper det er rett rundt hjørnet – for dette gir oss som pasienter bedre kontroll, det forenkler prosessen med å sende prøver i posten og det gjør kommunikasjonen og oppfølgingen mellom lege og pasient langt mer effektiv og direkte.​ Hjemmetesteren burde leveres pasientene uten kostnader. I dag må det betales for hjemmetesten av pasienten/brukeren, mens den du sender sykehuset per post er gratis.

Her finner dere trinn for trinn hvordan CalProSmart fungerer.
Før du går i gang må du ha en hjemmestest, appen CalProSmart installert på telefonen din (smarttelefon) og ha opprettet brukernavn og passord. Hele testen tar 20 minutter, så sett av tid.

Prøvene skal oppbevares kaldt, og CalProSmart kommer i en fin og diskret oppbevaringsboks som lett kan gjemmes i kjøleskapet. Finn frem et prøveoppsamlingsrør, en testbrikke og rammen til testbrikken.
 

Du trenger også rykende fersk avføring for å gjennomføre testen. Du kan velge å bruke oppsamler-arket som følger med i settet, eller du kan finne en ren liten boks å ha det i.
 

Åpne appen på telefonen din – den følger deg også trinn for trinn gjennom prosessen.

 

Vri av toppen på prøveoppsamlingsrøre, og stikk pinnen flere ganger i avføringen mens du vrir rundt. 

De små rillene i pinnen skal fylles med avføring.


Stikk pinnen tilbake i røret, og skru igjen lokket.

Trykk start på timeren i appen, og rist på prøverøret i 3 minutter. Appen sier fra når tiden har gått.

Plasser testbrikken i rammen.

Ta av den røde hetten nederst på prøveoppsamlingsrøret, og tørk vekk den første dråpen som kommer ut når du klemmer litt på den.

De to neste dråpene drypper du på det runde feltet av testbrikken.


Start timeren i appen igjen – denne gangen skal du vente i 15 minutter. Når klokken ringer, har du to minutter til å lese av testen.
 

Når tiden er over, viser appen et kamera med et objektiv formet likt som testbrikken.

Hold den over testbrukken slik at den fyller rammen og bildet blir automatisk tatt.

Appen vil straks avlese resultatet av prøven via bildet, og det vil komme opp som et symbol (grønt, gult eller rødt) med grad av kalprotektin (mg/kg) i resultatlisten på appen.

 

Konklusjon:
Dette er en enkel og fin hjemmetester. Et stort pluss at pakningsdesignet er rent, hvitt og elegant, og dermed lett kan plasseres i kjøleskapet uten å bli lagt merke til.

Testen er lett å bruke, og man blir godt loset gjennom testen i appen. Det trekker litt ned at man ikke kan "hoppe" i trinnenen i appen, men at man MÅ følge den skritt til skritt. Når man har gjort denne testen flere ganger føles det litt undøvednig med en så omfattende bruksanvisning hver gang, og om man for eksempel glemmer å starte timeren mens man rister prøveoppsamlingsrøret, må man allikvel starte den i etterkant for å komme videre i appen.

Resultatene er tydelig merket med "traffikklyssymbol" i grønt, gult og rødt, som gjør det lett å forstå om man er innenfor normalen eller ikke. Alt i alt: en hjemmetest vi håper vil komme ut på markedet snarlig, så flere kan benytte den. 

Har du spørsmål om hjemmesterter?
Send de til webredaksjonen@lmfnorge.no innen 28.september - så samler vi spørsmålene deres, og sender de til CalPro. Vi publisere spørsmålene og svarene (anonymt) her på lmfnorge.no i begynnelsen av oktober. 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF