Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Filmer skal vise godt samarbeid mellom lege og pasient

En undersøkelse LMF har gjort viser at samvalg er et fremmedord for mange. Det vil vi gjøre noe med slik at pasienter ikke mister en viktig rettighet.

Publisert: 19.05.2020
Filmer skal vise godt samarbeid mellom lege og pasient
LMF har spilt inn en informasjonsfilm som viser hva godt samvalg er, og ikke er. Foto: Miriam Ekelund

Samvalg er en prosess der du sammen med helsepersonell kommer frem til og tar beslutninger om hvilke undersøkelses- og behandlingsmetoder som passer best for deg. Godt samvalg kjennetegnes ved at pasienten får støtte fra helsepersonell til å vurdere alternativene, ut fra beste tilgjengelige kunnskap om fordeler og ulemper, og til å utforske egne verdier og preferanser. Målet med samvalg er å oppnå informerte valg.

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) har lenge hatt samvalg som en av sine fanesaker. En undersøkelse LMF gjennomførte blant sine medlemmer og følgere i 2019 viste at 60 % ikke hadde hørt om samvalg, og at 32 % aldri eller i svært liten grad hadde vært involvert i samvalg med legen sin8.

På bakgrunn av dette lanserte LMF i 2020 denne informasjonssiden sammen med informasjonsfilmene «Tarmterapi», en serie som er inspirert av NRK-serien «Parterapi».

Informasjonssiden og filmene har som mål å bevisstgjøre pasienter og helsepersonell om hva samvalg er, og hvilke fordeler samvalg kan gi. I informasjonsfilmene møter vi gastroenterolog «Grethe» og pasienten «Bengt» som har ulcerøs kolitt og irritabel tarmsyndrom. Under terapikonsultasjonene oppstår det flere kommunikasjonsproblemer mellom Grethe og Bengt, og terapeuten introduserer etter hvert samvalg som en mulig løsning på problemene deres, noe de mestrer i varierende grad.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF