Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Gjenopplev IBD-dagen!

Gjenopplev IBD-dagen!

Den 2.mai ble IBD-dagen avholdt på Litteraturhuset i Oslo – til fullsatt sal! Her kan du lese en oppsummering av dagen og er du medlem kan du også se film fra hele seminaret.

Publisert: 22.05.2018

Fullsatt sal
Da dørene til Amalie Skram-salen på Litteraturhuset i Oslo ble lukket og generalsekretær Arne Schatten ønsket velkommen, var det til en fullsatt sal. Det var tydelig at temaet Fordøyelsessykdommer kombinert med utdanning eller jobb engasjerte.


IBD-sjekk
Koordinerinsgansvarlig i LMF, Camilla Rødsrud, startet med å pressentere en omfattende undersøkelse ved navnet IBD-sjekk som har blitt laget av LMF i samarbeid med Takeda og Nettdoktor.

«Hva betyr det å leve med IBD og hvordan påvirker det skole/ jobb?» var spørsmålet som ble stilt – og dette ble besvart med over 900 svar på hvert spørsmål. I tillegg til statistikk fra undersøkelsen presenterte også Camilla noen utvalgte sitater fra undersøkelsen som kan være lett å kjenne seg igjen i:

«Det er ikke greit å være borte fra jobb. Da er det bedre med en knekt fot som synes.»  

«Klarer stort sett jobb, men etter jobb føler jeg meg helt ferdig»


Masteroppgave med fokus på inflammatorisk fordøyelsessykdom
Deretter fortsatte Camilla Rødsrud å presentere masteroppgaven: Studenter med IBD – utfordringer og strategier i studiehverdagen, skrevet av Ida Mogård, ergoterapaut ved NTNU. Hensikten med masteroppgaven til Mogård var å undersøke hvordan studenter med inflammatorisk fordøyelsessykdom erfarer sin studiehverdag, og hvilke strategier de lager seg for å håndtere utfordringene.

I konklusjonen til Mogård blir det blant annet lagt vekt på utmattelse som en stor del av sykdommene og studiehverdagen, og hvordan studieorganisasjoner kan bedre tilrettelegge for dette.

Pasienthistorier om studier
De to pasienthistroiene viste hvor stor forskjell det kan være på oss som har sykdommene ulcerøs kolitt og morbus Crohn og hvordan vi blir møtt i studier og arbeid. Ida Vinstad fortalte åpenhjertig om hvordan hun ble møtt av både leger og lærere da hun som ung student ble alvorlig syk. -Jeg fikk aldri en eneste gang besøk av læreren min da jeg lå på sykehuset, sier hun og etterspør lærere som ønsker å tilrettelegge. –Hvorfor gikk jeg fra å være en elev som ble sett, hørt og snakket godt om, til å bli en som kun var et problem? Hun følte ikke at hun ble kjempet for ved studiestedet, men derimot at hun kjempet alene.

Dina Rønningen er 13 år og fortalte lidenskapelig om hvordan det var og er å gå på barneskole og ungdomsskole med sykdommen morbus Crohn.
–Mamma og pappa i salen, ikke gråt fordi dere er stolte – da blir jeg flau!, startet hun foredraget med å si, til stor latter fra salen. Dina delte sine erfaringer fra hverdagen, både på sykehus og på skole, til stor inspirasjon. Hun fortsalt også hvordan dette har blitt tatt hensyn til av både lærere, helsesøster og medelever. Dina opplever å bli møtt med forståelse og tilrettelegging.

Engasjerende debatt
Kvelden ble avsluttet med en spenstig debatt ledet av politisk journalist Aslak Bonde.

«Er det mulig å kombinere utdanning eller jobb med fordøyelses sykdom, og i så fall hvordan? Hvilke rettigheter og tilretteleggingsmuligheter finnes og hva må gjøres for at flere skal få muligheten?»

Dette var spørsmålet som ble stilt til paneldeltagerne og debatten ble fort både personlig, morsom og engasjerende med innspill og kommentarer også fra publikum.

Se videoer av foredrag og debatt på IBD-dagen! 
Denne tjenesten er kun tilgjengelig for våre medlemmer. Logg deg inn på Min side og finn IBD-dagen 2018 under fanen Webinarer, eller bruk denne direktelinken.  

Et medlemskap i LMF koster kr. 350 per år, og gir deg blant annet tilgang til rekke webinarer, i tillegg til at du gratis kan bli med på IBD-/IBS-dagen som arrangeres en gang i året. Du behøver ikke ha en diagnose for å bli medlem - det passer like bra for deg som er syk, til pårørende, til deg som søker mer informasjon om tarmsykdommer som morbus Crohn, ulcerøs kolitt og irritabel tarm, eller for de som vil støtte arbeidet vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer gjør. Bli medlem her!

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF