Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Het sommer? Sliter du med kronisk dehydrering?

Het sommer? Sliter du med kronisk dehydrering?

Les her hvordan du søker støtte til elektrolytt-tilskudd

Publisert: 15.08.2019

Tekst: Marte Hegstad
Foto: Pixabay
Kilde: HELFO

De fleste av oss har nok kjent på at det har vært en påtagelig het sommer - spesielt oss fordøyelsessyke.

Mange av oss sliter med væskebalansen på daglig basis, enten det det er på grunn av kronisk diare, operasjoner, korttarm-syndrom, betennelser eller dårlig elektrolyttopptak grunnet andre ting.

Når sommervarmen setter inn, blir saken om elektrolytterstatning ekstra het. Ja, noen av de fordøyelsessyke jeg kjenner har faktisk endt opp på sykehuset for å få påfyll av intravenøs væske.


Flere av LMFs medlemmer hadde en utfordrende sommer
I en uformell Facebook-undersøkelse vår varmeutslåtte webredaktør gjorde pesende inne under takvifta, i horisontalen med et helt vannreservoar, utallige Resorb og Paracet innabords - ser vi at hele 70 av de 189 som svarte, sliter med væskebalansen på jevnlig basis. Altså ikke kun i sommervarmen.

Noen av de fordøyelsessyke jeg kjenner har faktisk endt opp på sykehuset for å få påfyll av intravenøs væske i sommervarmen. 

I kommentarfeltet kom det fram at pasienter kan bruke hundrevis av kroner på slike elektrolytt-tilskudd i måneden. Disse tilskuddene går her i Norge under merkenavnene Gem-pulver og Resorb væskeerstatning. De kan kjøpes reseptfritt på apoteket - men noen pasienter får dekt dette av Helfo på blå resept

Hva har vi meg mageproblemer egentlig krav på?
Forvirringen rundt lovverket er imidlertid stor, derfor har LMF vært i kontakt med Helfo for å finne ut hva vi tarmsyke har krav på.

Helfo opplyser at ved langvarige, alvorlige elektrolyttforstyrrelser kan det være muligheter for å få stønad til elektrolyttpulver. Det vil som hovedregel være krav til at hyppig behandling med intravenøse elektrolyttvæsker er alternativet.

Stønad til næringsmidler
Helfo kan gi stønad til elektrolytt-tilskudd klassifisert som særnærprodukter etter blåreseptforskriften § 6 Næringsmidler.

Resorb Væskeerstatning er et slikt produkt. Det er forbeholdt spesielle medisinske formål slik som sykelige prosesser som affiserer mage eller tarm, og som hindrer opptak av viktige næringsstoffer (som for eksempel korttarm-syndrom).

Les mer om dette her.

Merk deg imidlertid at Resorb Sport Væskeerstatning er klassifisert som en handelsvare, som man ikke kan få tilskudd til.

"Som hovedregel vil vilkårene for stønad ikke være oppfylt på bakgrunn av problemer med væskebalansen i sommervarmen - men en mer langvarig problematikk med elektrolyttforstyrrelser."
Helfo

Stønad til legemidler
Helfo kan også gi stønad til elektrolytt-tilskudd klassifisert som legemidler etter blåreseptforskriften §3.

Ved søknad om reseptfrie legemidler, må legemidlet og diagnosen være spesifisert i vedlegg 1 (legemiddellisten)

Gem-pulver er et eksempel på (et reseptfritt) legemiddel) som finnes i denne legemiddellisten.

Les mer om dette her.

Hvordan søke om stønad?
Hvis du skal søke om Resorb væskeernæring, må søknaden komme fra spesialist i sykdommens fagfelt (f.eks gastroenterolog eller gastrokirurg), tilgrensende behandlingsområder eller en lege ved relevant sykehusavdeling.

Helfo foretar en individuell vurdering av om vilkårene for stønad er oppfylt.

De understreker at som hovedregel vil vilkårene for stønad ikke være oppfylt på bakgrunn av problemer med væskebalansen i sommervarmen - men en mer langvarig problematikk med elektrolyttforstyrrelser.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF