Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Hvordan hjelpe immunforsvaret ditt på reise?

Hvordan hjelpe immunforsvaret ditt på reise?

Å få magasjau på ferie er noe alle kan oppleve, men finnes det noen gode råd for å unngå at det skjer? Anne Spurkland deler sine beste råd!

Publisert: 28.05.2018

I vårt medlemsblad Fordøyelsen nr.1 - 2018 ble Anne Spurkland, professor i anatomi, forsker innenfor immunologi og forfatter av boken Immun, intervjuet om immunforsvaret, om autoimmune sykdommer og om fremtidens medisinske behandlinger, med utgangspunkt i boken hennes Immun – kroppens evige kamp for å overleve.

Bakerst i boken finner vi Spurklands 32 tips for å hjelpe immunforsvaret. Nå som det nærmer seg ferietider har vi fått lov til å dele hennes reise-tips.

Nytt miljø – nye mikrober
Når du befinner deg borte fra ditt vanlige miljø, kan du bli utsatt for mikrober immunforsvaret ditt er mindre forberedt på. Jo lenger vekk du reiser, desto mer utsatt blir du. Det er først og fremst tarmfloraen som kan gi problemer.

– Og jeg vil vel tro at det ikke er så gøy å få en gastroenteritt på toppen av en kronisk tarmsykdom, sier Spurkland når vi ber henne om tips til å reise med en kronisk sykdom. Hun legger til at det kanskje ikke vil være det smarteste å legge ut på safari i Afrika med nedsatt immunforsvar eller aktiv IBD. Da gjelder i alle fall å ha alle vaksiner på plass og være svært nøye med hygiene.

Anne Spurkland råd for immunforsvaret på reise (hentet med tillatelse fra boken Immun)

 • Ikke drikk vann fra springen – det gjelder også ved tannpuss.
   
 • Vask hendene med vann og såpe før hvert måltid, etter toalettbesøk og ellers når du føler behov for det. Ta med våtservietter og desinfesksjonsvæske i tilfelle du ikke har tilgang til rent vann.
   
 • Ikke ha hendene opp til ansiktet når du er på tur, med mindre de er nyvaskede.
   
 • Vask hendene med vann og såpe eller desinfeksjonsvæske etter at du har tatt på penger.
   
 • Ikke spis rå mat: kjøtt, grønnsaker, salat eller melk.
   
 • Ikke spis frukt som ikke kan skrelles. Banan kan lett spises uten å ta direkte på fruktkjøttet, så det er trygg mat.
   
 • Ikke spis lunken mat du får servert. Lunken mat kan ha stått lenge i varmen og kan være rene bakteriebomben. Unngå også kalde sauser og dressinger.
   
 • Vurder å spise melkesyrebakterier i tablettform. Det er ikke vitenskapelig bevist at melkesyretabletter gir bedre tarmhelse på reise. Min personlige erfaring etter mange reiser i Afrika er likevel at slike tabletter bidrar positivt, om ikke annet så med en sterk placebo effekt.
   
 • Ta alle vaksiner du blir tilbudt før reisen. Andre steder har de andre sykdommer du ikke har møtt før.
   

Hun legger også til: –Rådet om vaksiner gjelder også for IBD-pasienter. Ved å vaksinere seg forbereder man immunsystemet på infeksjoner som kan komme, og samtidig beskytter du også de rundt deg ved å ikke være smittsom.


Les mer:
Dette er noen av rådene fra Spurkland liste. Vil du lese hele intervjuet med Anne Spurkland?
Logg deg inn på Min side. Du finner artikkelen under medlemsblader og utgave 1 - 2018.

Ikke medlem?
Et medlemskap i LMF koster kr. 350 per år. Da får du den trykte utgaven av medlemsbladet vårt Fordøyelsen tilsendt 4 ganger i året, og du kan lese tidliger utgaver på nett. Du behøver ikke ha en diagnose for å bli medlem - et medlemskap passer like godt for deg som er syk, til pårørende, til deg som søker mer informasjon om tarmsykdommer som morbus Crohn, ulcerøs kolitt og irritabel tarm, eller for de som ønsker å støtte arbeidet vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer gjør. 

Bli medlem her!

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF