Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

#intheirshoes

#intheirshoes

Politikere og andre viktige meningsbærere skal ved hjelp av teknologi, få oppleve hvordan det er å leve med IBD.

Publisert: 21.06.2017

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder utbredelse av kroniske tarmsykdommer. 43.000 mennesker har i dag diagnosene Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt (IBD). Svært mange rammes som unge. Mange klarer å leve godt med sykdommen, men det finnes også mange historier om hvordan skam, usikkerhet og frykt preger hverdagslivet.

Dette er de harde fakta, men hvordan kan hverdagen utarte seg hvis du har en kronisk tarmsykdom? Det ønsket Takeda å finne ut av gjennom prosjektet #intheirshoes.

#intheirshoes skal skape forståelse
Politikere og andre viktige meningsbærere skal, ved hjelp av teknologi, få oppleve hvordan det er å leve med IBD. I to dager mottar deltakerne beskjeder gjennom en mobil-app om hvilke symptomer ”de opplever”, og hva de må gjøre i den aktuelle situasjonen.

Prosjektet har som mål å spre kunnskap om- og fjerne tabuer rundt pinlige og tabubelagte tarmsykdommer. Håpet er at dette vil skape forståelse for hvordan det er å leve med en kronisk tarmsykdom, og at den påfølgende offentlige samtalen vil hjelpe til med å spre kunnskap og fjerne tabu.

Vanskelig og nedverdigende
Førstemann ut var Bård Hoksrud (Frp). Hoksrud ble tildelt en alvorlig variant av sykdommen med mange ulike symptomer, og han uttaler i intervjuet at han opplevde de to dagene som utfordrende.
På VGTV forteller han Carina Olset, om sine erfaringer med prosjektet #intheirshoes

Hoksrud ble blant annet vekket flere ganger om natten av meldinger om at han måtte opp å drikke, gå på toalettet og skifte sengetøy på grunn av uhell.

Til tross for at han fikk hjelp av kantinepersonalet på Stortinget, syntes han at kostholdsrestriksjonene var vanskelig. Ikke minst savnet han sin daglige dose med Pepsi Max. I studio hos VG måtte han også legge seg ned på gulvet, da han fikk melding fra appen om store smerter.

Hoksrud forteller også at han følte det nedverdigende å måtte bruke bleie, noe som i perioder kan være nødvendig ved den alvorlige tilstanden Hokrud fikk tildelt.

I motsetning til de som har fått en livslang sykdom, var deltakerne syk i to dager. Disse dagene har imidlertid gitt deltakerne verdifull erfaring om hvordan IBD påvirker livet. Ikke minst ble det tydelig hvilken begrensninger sykdommen kan gi i hverdagen.

Flere deltakere i kampanjen 
LMF og Takeda jobber for å få forvaltningen ved for eksempel NAV, utdanningsinstitusjoner/departement og underholdningsindustrien med flere, med i denne kampanjen. Dette for at budskapet skal nå ut i nødvendig bredde. Vi håper at alle viser samme sporty innstilling og innlevelse som Bård Hoksrud.

Helseminister Bernt Høie har også vært IBD-pasient. 
Her kan du se filmen IBD på lån til helseminister Høie.
Her finner du andre filmer med informasjon om IBD.

 

Prosjektgruppen består av ledelsen i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), to IBD-sykepleiere, en pasient, kommunikasjonssjefen i LMI i tillegg til medarbeidere fra Takeda. Programmet er utviklet av Takeda  i samarbeid med IBD-pasienter og IBD-sykepleiere. Det ble opprinnelig utviklet som internopplæring (sykdomsopplæring over det teoretiske) og er gjennomført i Sveits, Frankrike, Danmark, Singapore, Canada, Italia, Belgia og Norge. Over 150 Takeda-ansatte har vært gjennom prosjektet hittil. Første kvartal 2017 ble det utvidet til et eksternt publikum, for personer som har kontakt med kronisk syke i sin hverdag privat/jobb.

 

  

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF