Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Irritabel tarmsyndrom - nytt navn på gamle plager

Irritabel tarmsyndrom - nytt navn på gamle plager

Fordøyelsesproblemer var ikke noe man snakket med andre om før i tiden, men det er allikevel godt dokumentert i bøker.

Publisert: 12.09.2018

Denne teksten er skrevet av Hege Haveraan og ble først trykket i Fordøyelsen nr. 2 - 2017. Husk at du som er medlem i LMF kan logge deg inn på Min side for å lese tidligere utgaver av Fordøyelsen i vårt digitale arkiv. Er du ikke medlem? Meld deg inn her! 

Tekst og foto til høyre i teksten: Hege Haveraaen
lllustrasjon over: Frida Botner 

 

Fra gjæringsdyspepsi til IBS

Eldre kan fortelle at mageproblemer var vanlig i «gamle dager». Toalettforhold var ofte dårlige, og kostholdet kunne være mangelfullt. Det var sjelden man snakket med andre om magen, og enda mer uvanlig å oppsøke lege. Samfunnsutviklingen ga bedre økonomi og boliger. Det ble lettere tilgang på helsetjenester og mer åpenhet om problemer. Folk ville lære om sykdom og behandling. Fra 1960-årene hadde mange et helseleksikon i bokhyllen. Senere kom bøker om enkeltsykdommer.

Fordøyelsesproblemer har alltid vært omtalt i disse bøkene, og det er lett å finne beskrivelser av det som nå heter IBS. Gjennom årene er symptombeskrivelser og behandlingsråd forbausende like!

«Huslegen» 1953, revidert 1962:
«Forstoppelse er gjerne ledsaget av alminnelig utilpasshet og uopplagthet, hodepine, dårlig appetitt, belegg på tungen osv. Undertiden er det også smerter i underlivet, hyppigst lokalisert til venstre side, ledsaget av rumling og uro.»
 «Ved de mer langvarige former for diare klager mange pasienter over fornemmelse av oppblåsthet i tarmen og rumling i maven.» Forstoppelse og diare kunne være funksjonelle, oftest hos nervøse personer eller hos de med jobber uten tilgang til do. Anbefalt behandling var kostomlegging og faste tider for dobesøk.

«Gjæringsdyspepsi» var en diagnose som ble gitt til pasienter med diare: «Det dannes meget gass i tarmen, med følelse av oppblåsthet, til dels smerter»
«Tilstanden pleier ha liten virkning på almenntilstanden men ledsages ofte av nervøse symptomer.» Årsaken var:  «unormal gjæring av kullhydrater, stivelse og cellulose i tarmen». Behandlingen var diett med lite karbohydrater og fett.

«Familiens store helseleksikon» 2001, revidert 2007:
Diagnose «irritabel kolon». «Symptomene, som omfatter magesmerter, forstoppelse og/eller diare, har en tendens til å komme og gå i mange år.» Symptomer er oppblåst mage, magesmerter, diare, følelse av at tarmen ikke er tømt, slim, kvalme og brekninger, følelse av full mage. Mulige årsaker er arv, overfølsomhet for mat og stress. Anbefalt behandling er kostomlegging og avslappingsøvelser.

«Forstå Irritabel tarm» 2009, utgitt sammen med LMF:  
Diagnosenavn er IBS. «Symptomene varierer fra person til person, men IBS kjennetegnes av magesmerter/ubehag, gjerne i form av oppblåsthet og utspilt mage, knyttet til endret avføringsmønster i form av diare eller forstoppelse. Det er vanlig med veksling mellom diare og forstoppelse, og at smerter og ubehag lindres ved avføring.»

Videre beskrives magesmerter, plutselig avføringstrang, følelse av at tarmen ikke er tømt, oppblåst mage og tarmgass. Tilleggsymptomer kan være hodepine, dårlig søvn, tretthet, depresjon, angst og fibromyalgi.

Årsak er funksjonelle og psykiske. Anbefalt behandling er blant annet avslappingsteknikker eller kognitiv atferdsterapi og kostholdsråd.

«Lev godt med irritabel tarm» av Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer, 2015:
«Irritabel tarm kjennetegnes av ubehag eller smerter i magen, forandring i frekvens og utseende på avføring, i form av diare eller forstoppelse eller en kombinasjon av disse to, samt oppblåst mage». Magesmerter er del av bildet. Tilleggsymptomer er bla. hodepine, muskelsmerter, tretthet, depresjon og søvnproblem.Årsak er ukjent men mye tyder på følgende: arvelighet, kosthold, tarmbakterier, lavgradig inflammasjon og unormale endokrine celler. «Det finnes ingen klare bevis for at psykologiske faktorer påvirker forekomsten og/eller utviklingen av irritabel tarm, men stress kan forverre symptomene.»

Anbefalt behandling er informasjon om IBS, livsstilsendringer, kosthold (lavFODMAP), probiotika og regelmessig mosjon. Noen kan ha nytte av hypnose eller psykologiske behandlingsmetoder, for eksempel avslappingsteknikker og kognitiv terapi.


I dag er internett den største kilden for helseopplysninger. Et godt sted å starte er LMF sin nettside med informasjon om IBS.

Les mer om IBS her!


Litteratur:

  • Huslegen, Gyldendal norsk forlag, utgitt 1953, revidert utgave 1962
  • Familiens store helseleksikon, N.W. Damm & Søn AS, utgitt 2001, revidert utgave 2007
  • Forstå irritabel tarm, Exlibris AS, utgitt 2009
  • Lev godt med irritabel tarm, Zaki Publishing house AS, utgitt 2015

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF