Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Mikroorganismenes betydning for spebarn

Mikroorganismenes betydning for spebarn

Kan keisersnitt og amming påvirke utviklingen av kroniske sykdommer, som IBD?

Publisert: 05.03.2018

Tekst: Julia D. Edin     Bildet er lånt fra artikkelen i New York Times. Tegnet av Paul Rogers​

Nylig publiserte avisen The New Yorke Times en artikkel med overskriften «The Importance of Infants’ Exposure to Micro-Organisms». I artikkelen tar de for seg viktigheten av at nyfødte eksponeres for mikroorganismer i deres første leveår, og ser på om dette kan ha sammenheng med utviklingen av kroniske sykdommer.  

Artikkelen er ikke oversatt til norsk, men LMF gir deg her et kort sammendrag. Hele artikkelen kan du lese her!
 
Det viktige møte med mikrobiomene
Jane E. Brody er fast helsespaltist i The New York Times, og har skrevet denne artikkelen. Der viser hun til flere studier, og mener at de trillionene av mikroorganismer som bor i menneskekroppen vår, påvirker vår nåværende og fremtidige helse. Forskningen hun refererer til indikerer at keisersnitt og begrenset amming, kan endre og begrense mikroorganismene i en babys tarm, og dermed også øke risikoen for helseproblemer senere i livet.

I artikkelen hevdes det at det er to hovedkilder til mikrobiomer som er spesielt viktige for spebarn: mikrobiomene som barnet får gjennom en vaginal fødsel, og de barnet får i seg gjennom morsmelk de første 6 månedene.

Ufordøyde proteiner
En forstyrrelse i en eller flere av disse hovedkildene til mikrober kan føre til alvorlige og noen ganger livslange, helseproblemer. Hvis for eksempel tarmmodningen er svekket eller forsinket, tror noen eksperter at ufordøyde proteiner kan lekke inn i blodet og utløse en allergi, glutenintoleranse eller et nedsatt immunforsvar som kan føre til en autoimmun sykdom.

I artikkelen vises det til en dansk studie der to millioner barn født med keisersnitt, mellom 1977 og 2012, hadde betydelig større sannsynlighet for å utvikle sykdommer som astma, systemiske bindevevssykdommer, juvenil leddgikt, inflammatorisk tarmsykdom, immunmangel og leukemi, enn de som ble født vaginalt.


«Vaginal seeding»
Artikkel-forfatteren forteller oss videre at det i USA er økende antall som gjennomfører såkalt «Vaginal seeding» ved keisersnitt. Det vil si at de tar bakterier fra mors vagin, og smører på barnet med en gang det kommer ut, for at det skal eksponeres for de samme bakteriene som det ville gjennom en normal fødsel. Dette er dog ikke bekreftet å ha effekt og frarådes å gjøre av Dr. Sochitra Hourigan, som er redd dette potensielt også kan smitte barnet med virus som streptokokker herpes, klamydia og gonore.  
 
Dr. Sochitra Hourigan er pediatrisk gastroenterolog og direktør for Inova Translational Medicine Institute i Falls Church. Hun planlegger nå å gjennomføre en klinisk studie på 800 babyer født med keisersnitt i Vancouver. Halvparten vil få «vaginal seeding» og den andre halvparten ikke – for å fastslå om det er trygt og har noen helsemessig gevinst for barnet.

Morsmelk er det beste
Hun legger til at det for øyeblikket er morsmelk som er den beste og tryggeste måten å eksponere barnet for sin mors bakterier. Morsmelk inneholder nemlig mange av de samme gunstige bakteriene som man finner i mors vagina. Ammende spedbarn har mindre sannsynlighet, enn de som bruker morsmelkerstatning, for å utvikle respiratoriske og gastrointestinale infeksjoner og allergier, samt kroniske sykdommer som diabetes, fedme og inflammatorisk tarmsykdom.

Les hele artikkelen, som også linker til forskning og studier,  her.

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF