Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Offisielt godkjent pasient!

Offisielt godkjent pasient!

Marc Dudly er nestleder i LMF og har deltatt på EFCCA Academy. Her forteller han litt om det han opplevde i Brussel, og hva det har betydd for han å være frivillig i LMF.

Publisert: 02.07.2018

Pappa, student, syk og nestleder i LMF!
Det er flere som tror at LMF er en organisasjon med mange titalls ansatte, men sannheten er at 95% av i foreningen er frivillige. Livet som frivillig er ikke alltid lett. Ta meg for eksempel: Jeg er en 34 år gammel student, som også er far til en liten datter. Å balansere familielivet, studiene og vervet som nestleder er like komplisert som det høres ut som. I tillegg kommer det å ha IBD på toppen av det hele.

Jeg har hatt Crohns i 16 år, men har bare vært med i LMF i åtte. I fjor ble jeg nestleder. Å få en så viktig rolle i foreningen kan kanskje være skremmende for noen, men er det noe sykdommen har lært meg, så er det at utfordringer er noe man kan «dytte fra seg» eller man kan velge å vokse på det. En ting jeg er sikker på er at LMF har gitt meg rom for å utvikle meg, både som pasient og person.

Representerer Norge utad
En av de oppgavene jeg nylig har fått, er å være en av de to som representere Norge i EFCCA. EFCCA står for The European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations, og er en paraplyorganisasjon som for 36 forskjellige nasjonale pasientorganisasjoner rundt omkring i verden. Det har i mange år bare vært europeiske nasjoner som har vært medlemmer, men med nye medlemsland som New Zealand og til neste år Brasil, så vokser familien. Kanskje blir et nytt navn nødvendig snart.

EFCCA har mange av de samme oppgavene som LMF, men på en europeisk plattform. Hovedkontoret er derfor i Brussel (Belgia), hvor også det europeiske parlamentet befinner seg. Der jobber de også tett sammen med ECCO (European Crohns and Colitis Association), som er en frivillig organisasjon bestående av gastroenterologer og annen medisinsk personell, som forsker på mange forskjellige områder rundt IBD.

EFCCA Academy
14. - 17. juni var jeg med på et ny oppstartet prosjekt ved navn «EFCCA Academy» i Brussel. Jeg var Norges representant som deltok på kurset for å bli en av de første såkalte «certified patients» -  altså en pasient som er «offisielt godkjent» til å representere EFCCA og sin nasjonale forening (LMF), på europeisk- og nasjonalt plan. Med fokus på IBD, lærte jeg alt om å holde foredrag, snakke med media, skape oppmerksomhet og hvilke ulike redskaper vi kan bruke i arbeidet vårt. Det var også en del av kurset som hadde fokus på hvordan vi skal opptre som rollemodeller for andre, noe som er spesielt viktig i møte med nye pasienter med sykdommene.

Planen er at dette skal holdes 1-2 ganger i året, hvor noen få utvalgte pasienter fra hele verden får delta. I første omgang er planen min er å bruke kunnskapen jeg har fått fra EFCCA Academy til å utvikle likepersoner i LMF. Dette er viktig for å gi engasjerte frivillige den kunnskapen de trenger for å bidra med å gjøre hverdagen lettere for alle med IBD og IBS.

På et personlig nivå, så var det å dra til Brussels og møte pasienter fra land som Romania, Tyskland, Finland, Spania osv. utrolig lærerikt og motiverende for det videre arbeidet i LMF og EFCCA. Vi kom fra forskjellige kulturer, den yngste var 22 år og den eldste var 67, men likevel hadde vi en ting til felles: IBD. Derfor hadde vi en utrolig flott helg både faglig og sosialt, som ga minner for livet.

Hvorfor bli frivillig i LMF?
Å være frivillig kan være tøff og noen ganger lite motiverende. Det er likevel helger som dette som gjør at livet som frivillig i LMF er veldig givende. Dette er bare en av mange prosjekt jeg har vært med på, og derfor kan jeg sterk anbefale å engasjere seg i LMF. Jeg ble med i lokalforeningen i Rogaland i 2010 fordi jeg ville bidra med noe etter flere år med alvorlig sykdomsplager. Åtte år senere har jeg vokst både som pasient og person, og har funnet min plass både i livet og foreningen. Jeg har også blitt kjent med mange utrolige hyggelige personer og fått vært med på ting jeg aldri hadde tenkt meg for åtte år siden.

Så hvis du noen gang har vurdert å bli med i LMF, men er usikker, så send meg en mail. Du trenger ikke nødvendigvis å ta samme vei som meg, og du trenger heller ikke ta på deg en kjempestor oppgave med en gang. Bare at du vil ha en større rolle som pasient og frivillig i LMF er alt som trengs, resten finner vi ut sammen. Ta kontakt, du vil ikke angre!

Med vennlig hilsen
Marc Dudly
Nestleder i LMF
e-post: nestleder@lmfnorge.no

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF