Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Seier for stomi-brukere!

Seier for stomi-brukere!

Etter nesten 30 000 underskrifter og flere møter med pasientforeningene, snur myndighetene og fjerner de nylig innførte antallsbegrensningene på stomiutstyr.

Publisert: 21.10.2020

Foto "Klebefjerner- og granulatsmiley" - LMF 
Tekst: Miriam Ekelund

– LMF er veldig glade for at Helfo nå snur og fjerner de omtalte antallsbegrensningene fra 1. november. Vi har den siste tiden deltatt i flere møter med Helfo og Helsedirektoratet hvor vi har fremmet vår misnøye med antallsbegrensningene, sier generalsekretær Mads Johansson i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).

Utgifter refunderes

Fra og med 1. januar i år ble det innført antallsbegrensning på noe av forbruksmateriellet for stomi-brukere. Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft (Norilco) skrev en sak om dette allerede i januar og har flere ganger i år uttrykt bekymring over situasjonen. Norilco har jobbet interessepolitisk sammen med blant annet LMF for å fremme saken.  

I løpet av året har flere av de rundt 15 000 stomi-brukerne i Norge fått erfare at taket er for lavt, og at de må ut med tusenvis av kroner for å ha utstyr nok til å fungere i hverdagen.

Saken har formelig sydet i sosiale medier, og en aksjonsgruppe bestående av Tarmbanden, Løvemammaene, pårørende Kristine Hansen og stomibruker Vilde Storbråten har jobbet for å få politikerne til å snu. 

Storebråten startet oppropet «Nei til begrensninger på stomiutstyr!» som samlet like i underkant av 30 000 underskrifter.

Saken ble også dekket i flere av riksmediene, hvor nevnte Storebråten og Kristine Hansen og sønnen Daniel sto fram med sin historie. De siste ukene har flere rikspolitikere uttalt seg om saken og pasientforeninger som LMF, Norilco og Løvemammaene har blitt innkalt til hastemøter med Helfo. Etter stort press opphevet de i forrige uke antallsbegrensningene på geldannende granulat. Og i dag kom altså den gode nyheten - myndighetene snur og opphever også antallsbegrensninger på klebefjerner og plateforlengere.

 

– Bakgrunnen for dette er en utilsiktet effekt for de brukerne av stomiutstyr som trenger mer enn 4000 enheter av geldannende granulat, 80 kleberfjerner i spray og 1000 plateforlengere i året, forteller seksjonssjef i Helfo, Ida Marie Andrén på helfo.no.

Antallsbegrensningene blir opphevet 1. november, og på Helfo sin hjemmeside kan man lese at de som har hatt utlegg fra 1. januar til 1. november 2020, kan få refundert utleggene de har hatt av Helfo dersom de sender inn kvittering. Se hvordan du får refundert dine utlegg her.

 

Flere møter

Seksjonssjefen i Helfo forteller at møter med blant annet pasientforeningene har vært viktige for snuoperasjonen.

 

– Helfo har evaluert antallsbegrensninger som ble innført fra 1. januar i år. Dette har vi gjort i dialog med brukerorganisasjonene og fagpersoner på området, sier Andrén.

LMFs Mads Johansson ble svært frustrert over en del av argumentasjonen Helfo har kommet med i mediene.

 

– Helfo har argumentert for at antallsbegrensningene er innført for å sikre rett bruk av produktene. Det er etter mitt syn et helt feilslått og ulogisk virkemiddel. Dersom Helfo reagerer på feilbruk av produktene bør de fokusere på bedre tilbud om opplæring i bruk av produktene, i stedet for å innføre begrensninger for forbrukerne. Hvorvidt det faktisk dreier seg om feilbruk, er jeg imidlertid ikke så sikker på. Mennesker er forskjellige og har ulike behov. Noen vil trenge mer utstyr enn andre, og vi kan ikke ha et så rigid system som ikke tar hensyn til at mennesker er forskjellige. Vi er derfor svært glade for at antallsbegrensningene nå fjernes, sier han.

 

Sparer penger

Saken om antallsbegrensninger på stomiutstyr kom opp under spørsmål til regjeringens statsbudsjett for 2021 på Stortinget. Helfo svarte på vegne av regjeringen at de estimerte at innføring av antallsbegrensninger ville spare dem for tilsammen 4,7 millioner kroner.

 

– Bent Høie og Helfo har tidligere uttalt at bakgrunnen for antallsbegrensningene ikke har vært å spare penger. De har riktignok spart 4,7 millioner i året ved å innføre antallsbegrensningene. Selv om summen er relativt lav sett i sammenheng med hele statsbudsjettet, har jeg vanskelig for å tro at sparing ikke har vært en motivasjon for å innføre dette, konkluderer Johansson.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF