Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Snowboard som medisin

Snowboard som medisin

Fridtjof digger handplants, rails, store hopp og små kuler. Når han svever gjennom luften glemmer han at han har ulcerøs kolitt.

Publisert: 04.10.2016

Tekst: Anne Kristin Rødelv  
Foto: Process Films

Med snowboard har Fridtjof oppnådd seier i Norgescup, andreplass i Big-Air og tredjeplass i slopestyle. 19-åringen har vært i finalen i en rekke store internasjonale og nasjonale konkurranser. I vinter debuterte han også i X-Games i Oslo, (Snowboardsportens OL )

Fridtjof har holdt på med snowboard siden han var 10 år. I begynnelsen var snowboard lek.
I dag reiser han verden rundt og konkurrerer. 
Her er Fridtjofs egen beskrivelse av seg selv på Instagram:
19 years old snowboarder, poet and "livsnyter"!  Riding for Quiksilver. Bildene på Instagramkontoen viser akkurat det: Livsnyteren i luftige svev.
Her føler Fri, som han også kalles, mestring og glede.

Fikk ulcerøs kolitt som 15-åring
Det er nesten vanskelig å forstå at han for fire år siden fikk tarm-sykdommen ulcerøs kolitt. En usynlig sykdom som gjorde at Fridtjofs liv tok en uventet vending.
– Jeg var 15 år da jeg ble syk, sier Fridtjof. Den vinteren hadde jeg vunnet en reise til i en internasjonal konkurranse i New Zealand. Måneden før avreise trente vi på Stryn. En av fedrene som var med, hadde medisinsk kompetanse. Han rådet foreldrene mine til å få sjekket hvorfor jeg alltid sprang så mye på do. Det var blitt en "standing joke": Når noen lurte på hvor Fridtjof var, så var jeg på do. 
Men til New Zealand ville han - og dit kom han, om enn med en ukjent diagnose og nye medisiner i bagasjen.

Å finne riktig medisin tok tid
Det viste seg at han hadde hatt mageproblemer i lang tid, uten å si noe hjemme.
–Mine foreldre skjønte fort at dette ikke ville endre seg uten behandling, sier Fridtjof. Da jeg kom til lege fikk jeg diagnosen ulcerøs kolitt. En autoimmun sykdom som gir betennelse i tykktarmen.
–Det var en lettelse å få en diagnose, selv om det tok tid før jeg fikk medisin som virket. Noen medisiner ga ingen virkning, andre ga bivirkninger. Det ble mange medisinutprøvinger, før jeg fikk medisin som fungerte godt, sier Fridtjof

Han var også mye plaget med fatigue (utmattelse), noe som er vanlig når man har IBD.
Videregående skole ble derfor krevende. Arbeidskrav og eksamener, kombinert med sykdom førte til en stressende tilværelse. Noe som igjen forverret symptomene og forårsaket en del fravær. Da skolen ble utfordrende, ble idretten arena for mestring.

I dag har Fridtjof medisiner som gir han færre symptomer. Endringer i kostholdet gjør også dagene bedre. Han føler seg frisk, selv om sykdommen lurer i bakgrunnen.

Mye å lære for hele familien
–Vi måtte alle lære mye nytt, og forsøkte å gjøre det beste ut av denne nye situasjonen, sier mamma Anne-Kristine. Å finne gode rutiner var viktig, om ikke alltid lett.  Blant annet løp hun ofte etter Fridtjof med matpakke når han skulle ut. Hun ville minimalisere inntaket av pizza og pølser. 

–Uansett hvor velmenende vi voksne har vært, så måtte Fridtjof tidlig lære å lytte til - og stole på seg selv. Han har den positive kraften i å ha noe som er større en seg selv. Han har funnet noe han virkelig brenner for. Han har jobbet hardt både med psyke, kost, kropp og miljø for å komme dit han er i dag. Fridtjof er mitt forbilde når det gjelder utholdenhet, mot, lidenskap og fokus, sier Anne-Kristine.

Generalsekretær, Arne Schatten sier at mange av LMFs medlemmer fikk IBD i tenårene. 
– Det gjør en sårbar periode enda mer krevende. Dessverre hører vi at mange unge isolerer seg. Det er derfor viktig å finne nettverk hvor man føler mestring. For noen kan dette være innenfor idrett eller andre aktiviteter.
LMFs har en aktiv ungdomsgruppe. Der møter man andre med samme type sykdom. Slike nettverk er for mange nyttig, da det ufarliggjør en tabubelagt sykdom.

Livet er til tider vanskelig for alle.
På spørsmål om han har tillatt seg å sørge over å få en livslang sykdom svarer Fridtjof reflektert:
– Livet vil til tider være vanskelig for alle, sykdom eller ei. Jeg har aldri hatt stort fokus på sykdommen. De færreste vet at jeg har ulcerøs kolitt.
Jeg omtaler meg som poet og skriver dikt. Noen handler om å leve med en tarmsykdom, om enn på en litt galgenhumoristisk måte. Det er viktig å kunne ha humor rundt dette.Future Flip - never been done
I høst ble Fridtjof nominert av Snowboardforbundet til Årets Triks.Her er juryens begrunnelse:
Da Fridtjof la ut klippet med sin ”Future Flip” i fjor høst tok det internett med storm, og alle som har sett trikset skjønner hvorfor. Ikke bare er det et sinnsykt kult triks, men det er også et NBD (never been done), som han derfor fikk æren av å døpe. To triks er her satt sammen til en kombinasjon som de aller færreste, om noen som helst, har tenkt på før Fridtjof.  En soleklar nominert til Årets Triks!

I tillegg er Fridtjof også nominert i kategorien Årets Gjennombrudd.

Fridtjof er glad og stolt over nominasjonen og synes det er morsomt å lage og navngi eget triks.
–Dette er en kul sport, både som utøver og for tilskuere.
Pappa har lært meg teknikker for å ikke bli stresset i konkurranse-situasjonen, sier han. Ofte trener jeg  5-6 timers-økter. Aktivitet og trening gjør også at jeg får mer energi istedenfor fatigue.

Når Fridtjof kjører brett, glemmer han sykdommen. Da anser han seg som helt frisk.  
–Jeg prøver å fokusere på at bra nok - er bra nok. Jeg blir ikke friskere av å være hjemme.
Snowboard er blitt min medisin avslutter Fridtjof.

 

Her kan du se Fridtjofs triks FutureFlip - og gi han din stemme: Årets Triks.
Han er også nominert i kategorien Årets gjennombrudd

 

Her kan du se filmen God magefølelse og få et innblikk i hvordan det er å ha IBD.

Vil du bli medlem i LMF?  Her kan du melde deg inn. 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF