Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Youth Meeting - 18 land samlet i Reykjavík med fokus på IBD

Youth Meeting - 18 land samlet i Reykjavík med fokus på IBD

I juli samlet over 30 deltakere fra 18 land seg i Reykjavik, Island med ÈN felles visjon: Å gjøre livet bedre for pasienter med Morbus Crohn og Ulcerøs Kolitt!

Publisert: 03.08.2018

Reisebrev fra Reykjavik
Den 26. juli satte vi, Mads Johansson og Camilla Rødsrud fra LMF, oss på et fly til Reykjavík på Island for å delta på The European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations (EFCCAs) årlige Youth Meeting. Dette er en samling for pasientforeninger i Europa og omegn som alle arbeider for å heve IBD-pasienters stemme, skape samhold og økt kunnskap rundt sykdommen, da spesielt rettet mot ungdom. Hele 18 land deltok! Det ble en tur med opplevelser som både turister og endringsagenter.

Avreise og ankomst
Allerede på Gardermoen fikk vi møtt noen av de andre deltakerne. De hadde strandet på terminalen på grunn av forsinket fly. Det ga oss dermed sjansen til å bli bedre kjent med delegater fra Finland og Israel.

Da vi satt på flyet gjorde vi de siste forberedelsene vi trengte for presentasjonen vi skulle holde på fredagen, den 27. juli. Alle delegatene skulle i forkant ha forberedt en presentasjon og en plakat som viste hvordan man jobber med ungdomsarbeid i sitt land. Vel fremme på Island rakk vi å hilse raskt på de andre deltakerne til middag, før det bar rett i seng. Mads satt dog å gjorde noen siste justeringer på presentasjonen slik at den var helt klar til dagen etter.

Erfaringsdeling og turisme
Dagen etter var det duket for frokost og vi gjenkjente noen av ansiktene fra dagen før. Det var først under selve opplegget at vi ble skikkelig kjent. Dagen startet med ulike presentasjoner om EYG (EFFCAs Youth Group), før første gruppe presenterte sitt arbeid i hjemlandet. Det var mange gode presentasjoner og vi så raskt at vi i Norge har en stor andel pasienter ift. populasjon, samt en stor andel medlemmer i forhold til de andre landene. Det gjør oss stolte, men vitner også om hvilket viktig arbeid vi har foran oss.

Presentasjonen vår gikk veldig bra, men vi var noe usikre på om våre humorelementer, deriblant et lynkurs i norsk, egentlig traff publikum. Det var dette med kulturforskjeller da… I presentasjonen vår fokuserte vi blant annet på LMFs lange tradisjon med å investere mye tid og ressurser i ungdomsarbeid, slik som årlige nasjonale samlinger i inn- og utland, og på hvilken måte foreningen har fått utbytte av denne investeringen. Vi la frem viktige ideer og forslag som LMFs ungdomsgruppe har kommet med og som har blitt inkludert i vårt prinsipprogram og strategiplan. Vårt relativt unge landsstyre mener vi også er et resultat av at barn og unge har blitt prioritert i LMF. 

Etter presentasjonene ble det også avholdt et spennende foredrag om psykisk helse og IBD, med spørsmål og diskusjon i salen. Sesjonen ble avsluttet med en øvelse i mindfullness.

Senere på dagen ble vi inndelt i grupper og sendt ut på «skattejakt». Vi fikk i oppgave å finne og ta selfie med ulike turistattraksjoner og tilfeldige forbipasserende i Reykjavik sentrum. Det var en morsom aktivitet som tok oss ut av komfortsonen og gjorde oss bedre kjent med hverandre og Reykjavik.

Middagen på hotellet ble kort, da vi alle var ganske slitne etter en lang dag.

Presentasjoner, valg og den blå lagunen
Dagen etter møttes vi til en ny sesjon etter frokost. Da var det duket for de resterende presentasjonene, workshop rundt forbedringspunkter i EYG, samt valg av nye medlemmer og varamedlemmer i EYG. En av diskusjonsoppgavene i workshopen var knyttet til overgangsprosesser for barn og unge fra barneavdeling til voksenavdeling på sykehus. I Storbritannia har de kommet langt på denne fronten og Norge har en jobb å gjøre for å sikre bedre overganger for fordøyelsessyke barn og unge. Dette vil LMF sette mer fokus på i fremtiden! Etter dette var det duket for et overraskelsesarrangement, hvilket viste seg å være en tur til den blå lagunen. Det var en utrolig hyggelig tur, der vi fikk oppleve en av Islands kjente turistattraksjoner og ble enda bedre kjent med hverandre i uformelle omgivelser.

Senere på kvelden var det tid for gallamiddag på en gastropub i Reykjavik sentrum. Vi ble servert en nydelig 3-retters og vinneren av beste presentasjon og skattejakten fra dagen før ble kåret. Det viste seg at humoren vår tydeligvis traff bedre enn vi trodde, da vi stakk av med seieren for beste presentasjon og plakat sammen med vårt naboland, Finland. Det var moro!

Hjemreise, arbeidsmøte og nye inntrykk

Dagen etter tok vi farvel med de andre og avsluttet turen med et arbeidsmøte på flyplassen, der vi jobbet med å forberede søknader til ExtraStiftelsen.  Forhåpentligvis får vi støtte til spennende prosjekter vi kan få igangsatt en gang i fremtiden.

Vi ser tilbake på en tur med ny faglig innsikt, gode opplevelser og en gjeng med nye, internasjonale venner. Vi kan love dere at IBD virkelig blir satt på agendaen og sykdommen har mye fokus på et internasjonalt nivå.

Camilla & Mads

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF