Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

FrP inviterer helse- og omsorgsministeren til å videreføre forskning på irritabel tarm

FrP inviterer helse- og omsorgsministeren til å videreføre forskning på irritabel tarm

Pasientene skal slippe store lidelser og sykdom, sier FrPs Helge André Njåstad

Publisert: 21.04.2021

Den 28. mars 2021 opprettet Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer en ekstraordinær innsamlingsaksjon for å redde et forskningsprosjektirritabel tarm (IBS) og fekaltransplantasjon.

Det er forskere ved Stord sykehus (Helse Fonna), Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen som sammen har jobbet med det som i realiteten er ett av få behandlingstilbud for nordmenn som lider av IBS. 

Da så mange som opptil 20% av befolkningen rammes av IBS, kan nedleggelsen av forskningsprosjektet få dramatiske konsekvenser for hver femte nordmann. 

Les mer om saken her.

LMF har de siste ukene jobbet aktivt med å fremme denne saken i media, deriblant avisa Sunnhordland.

Tekst: Marte Gylland Hegstad

Søndag den 19. april stilte FrPs Helge André Njåstad et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren Bente Høie om hvorvidt han som statsråd vil ta initiativ til å fortsette med prosjektet.

Njåstad begrunnet spørsmålet som følger:

I avisa Sunnhordland 12. april står det om eit forskningsprosjekt for personar med irritabel tarm. Prosjektet har så langt gode resultat og det framstår derfor merkelig at Helse Vest avsluttar eit prosjekt med gode resultat. Så langt i forskninga er 90% blei betre etter behandlinga og 50% heilt friske.

Dette er ei veldig alvorleg liding for eit stor del av befolkninga. Irritabel tarm (IBS) er ein svært smertefull liding som 15 av 100 personar lid av i Norge. Dette er ikkje ein sjukdom ein døyr av, men for mange fører det med så så mykje smerter at dei ikkje klarer å stå i jobb. Noko som sjølvsagt blir svært kostbart for samfunnet.

–  Tullete å avslutte forskningsprosjektet
I møte med LMF forteller Njåstad at han setter søkelys på denne saken fordi han har blitt gjort oppmerksom på den av flere velgere i sitt distrikt.

– Det er tullete å avslutte forskningsprosjektet på Stord. Saken er svært viktig fordi denne behandlingen fungerer så godt på pasientene, sier Njåstad. 

–  Pasientene skal slippe store lidelser
Når LMF spør om hva Njåstad tenker om den samfunnsøkonomiske effekten nedleggelsen av forskningsprosjektet kan ha, viser han tilbake til sitt skriftlige spørsmål. Samtidig understreker Njåstad kraftig at det samfunnsøkonomiske spørsmålet kommer i andre rekke.

–  Enten man står i jobb eller ikke, skal man få helsehjelp. Det er av stor samfunnsmessig betydning at pasienter skal slippe store lidelser og sykdom, poengterer Njåstad.

Inviterer Høie til å fullføre prosjektet
Helse- og omsorgsminister Bent Høie har seks virkedager på seg fra søndag 19. april, til å svare på spørsmålet fra Njåstad.

–  Vi kan forvente et svar fra statsråden innen tirsdag 27., april. Spørsmålet er en invitasjon til Høie om å videreføre et prosjekt som har gitt gode resultater, og vi håper han griper den muligheten, sier Njåstad. 

FRP ønsker dialog med Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF)
– Det er fremdeles mulighet for politikerne å motvirke nedleggelsen av forskningsprosjektet gjennom revidering av Statsbudsjettet, og vi ønsker gjerne en videre dialog med Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), sier Njåstad.

–  Inntil da er det viktig å fortsette å synliggjøre saken i ulike kanaler, oppfordrer politikeren.

Det nytter å rope høyt!
Generalsekretær i LMF Mads Johansson, sier at pasientforeningen er glade for at Njåstad har stilt spørsmål ved nedleggelsen av forskningsprosjektet, og løfter problemstillingen for helse- og omsorgsministeren.

–  LMF har de siste ukene jobbet aktivt med å fremme denne saken i media, deriblant avisa Sunnhordland. Det er en seier for oss at politikerne har sett saken i media og at Høie nå er nødt til å svare for seg. Det viser at innsamlingsaksjonen og vårt interessepolitiske arbeid skaper oppmerksomhet og gir resultater, sier Johansson engasjert.

Det offentlige helsevesenet sitt ansvar
Njåstad mener imidlertid at det ikke skal være nødvendig at pasientorganisasjoner selv samler inn penger

– Det er positivt med engasjement, men det er en farlig utvikling om man må belage seg på slike ting. Det offentlige burde klare dette selv, understreker Njåstad.
 

Den. 24. april 2021 har LMF samlet inn 113.000 kroner på Spleis og Vipps.
 

Nyheter

 • Hva betyr stomi for kropp og sinn?

  Foredraget holdes av høgskolelektor, stomi- og kontinenssykepleier Torill Elin Olsen ved Haukeland u

  Les mer
 • Vær med og signer LMFs opprop!

  Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen! Landsforen

  Les mer
 • Immunsupprimerte IBD-pasienter får tilbud om tredje vaksinedose

  Regjeringen har besluttet å tilby en 3. dose vaksine mot Covid-19 til pasienter med alvorlig svekket

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF