Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Humor-filmer setter skolerettigheter på agendaen

Elever med fordøyelsessykdommer kan trenge tilrettelegging i skolehverdagen. Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) har laget to humor-filmer som skal vise nettopp det.

Publisert: 19.06.2021
Humor-filmer setter skolerettigheter på agendaen
Eleven Tomas lager ablegøyer for å slippe ut av klasserommet , slik at han kan gå på do. LMFs nye filmer viser hvor vanskelig skolehverdagen kan være for barn og unge med fordøyelsessykdommer, og hvor viktig det er med god tilrettelegging. Foto: screenshot fra filmen «Tomas trenger en timeout».

21. juni lanserer LMF filmene «Tomas trenger en timeout...» og «Jordskjelvet fra magen». I «Tomas trenger en timeout...» møter vi en barneskoleelev som finner på rampestreker for å bli sendt på gangen. Den egentlige årsaken til at han vil ut av klasserommet, er at han må på do og synes det er flaut å spørre. I filmen «Jordskjelvet fra magen» møter vi en ungdomsskole-jente som tror at alle i klassen hører ulydene som kommer fra magen hennes.

– Dette er nok situasjoner som er gjenkjennelige for barn- og unge med fordøyelsessykdommer. Det er naturligvis satt på spissen for at det skal bli morsomt, men fordøyelsessykdommer kan utgjøre en stor utfordring i skolehverdagen, sier Mads Johansson, som er generalsekretær i LMF.

Nettside om skolerettigheter

Foreningen har derfor laget en nettside som tar for seg skolerettigheter, både på grunnskolen, videregående skole, høyere yrkesrettet utdanning, folkehøyskole, høyere utdanning og for dem som utdanner seg i utlandet.

LMF håper å sette skolerettigheter på agendaen både blant ansatte i skolen, skoleeiere, elever og foreldre. - Og kanskje de humoristiske filmene til om med kan vises i klasserommet, slik at også medlever forstår bedre hvorfor enkelte trenger hyppigere toalettbesøk og mer privatliv på toalettet enn andre?

–Flere av symptomene på fordøyelsessykdommer kan oppleves som pinlige, det er derfor viktig at elever i denne sårbare alderen får den tilretteleggingen de trenger på skolen, sier Johansson.

Tilrettelegging

Han forteller at eksempler på tilrettelegging er: toaletter som ligger tilbaketrukket fra der de andre elevene er, å jobbe fra eget grupperom, avtale om at man kan gå på do i løpet av timen uten å spørre, åpenhet til klassen – hvis den enkelte elev ønsker det, god tilrettelegging for hjemmeundervisning ved behov og gode rutiner for å ta igjen det tapte etter sykefravær.

–Det er ikke alltid så mye som skal til, men ved å ta en del grep, kan hverdagen bli mye lettere for elever med fordøyelsessykdommer, sier generalsekretæren.

Det er produksjonsselskapet Icecube som har laget filmene, og legemiddelselskapet Janssen-Cilag har støttet prosjektet økonomisk.

Nyheter

 • Hva betyr stomi for kropp og sinn?

  Foredraget holdes av høgskolelektor, stomi- og kontinenssykepleier Torill Elin Olsen ved Haukeland u

  Les mer
 • Vær med og signer LMFs opprop!

  Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen! Landsforen

  Les mer
 • Immunsupprimerte IBD-pasienter får tilbud om tredje vaksinedose

  Regjeringen har besluttet å tilby en 3. dose vaksine mot Covid-19 til pasienter med alvorlig svekket

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF