Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Immunsupprimerte IBD-pasienter får tilbud om tredje vaksinedose
IBD-pasienter som går på immundempende medisiner, får nå tilbud om en 3. dose av korona-vaksinen. Foto: Pexels

Immunsupprimerte IBD-pasienter får tilbud om tredje vaksinedose

Det er nå bestemt at personer med inflammatoriske tarmsykdommer (IBD) om går på immundempende preparater skal få tilbud om en tredje vaksinedose.

Publisert: 14.09.2021

Regjeringen har besluttet å tilby en 3. dose vaksine mot Covid-19 til pasienter med alvorlig svekket immunforsvar.

Man har sett at personer med svekket immunforsvar kan ha dårligere respons på vaksinen, samtidig som de kan ha økt risiko for et tøffere sykdomsforløp.

– En ekstra vaksinedose kan gi bedre immunrespons hos pasienter som har alvorlig svekket immunforsvar. Det er grunn til å tro at de vil få bedre beskyttelse med en ekstra dose. Vi ønsker derfor å få på plass tilbud til de det er aktuelt for så snart det er praktisk mulig, sier Sara Viksmoen Watle overlege ved FHI på FHIs hjemmeside.

Tverrfaglig utvalg

Fagspesialister fra revmatologi, gastromedisin, hudsykdommer, nevrologi og infeksjonsmedisin har utarbeidet en felles anbefaling om hvilke pasienter med immunmedierte lidelser på immundempende behandling som bør tilbys en tredje vaksine mot covid-19. Norsk Gastroenterologisk Forening har vært representert av gastroenterolog Marte Lie Høivik i et tverrfaglig utvalg. Disse har kommet frem til at følgende gastroenterologiske pasienter skal tilbys 3.vaksinedose nå:

 1. FHI Gruppe 1: Levertransplanterte
 2. FHI Gruppe 2: Immunsupprimerte pasienter (AIH, IBD, annet)

 

«Utvalget anbefaler at alle med immunmedierte lidelser som behandles med ett av medikamentene listet på denne siden tar kontakt med kommunehelsetjenesten for tredje vaksinedose. Det er som hovedregel ikke nødvendig med kontakt hverken med spesialisthelsetjeneste eller fastlege før vaksinering, med mindre det er noe de er spesielt usikre på» skriver leder av Norsk Gastroenterologisk Forening, Mette Vesterhus, i en e-post til LMF.

Hun beskriver følgende fremgangsmåte for de som ønsker en tredje dose av vaksinen:

"Som bekreftelse på at de bruker aktuell behandling ved vaksinering, må pasientene fremvise en av følgende: 

· Resept, e-resept eller emballasje med navnet og datert etikett fra apoteket.

· Poliklinisk notat, epikrise eller brev der den aktuelle behandlingen er nevnt, enten i papirversjon eller hentet fra HelseNorge."

Sender ikke ut brev

Fagspesialistenes anbefaling vil anslagsvis føre til at 100 000 pasienter tilbys en tredje vaksine dersom de henvender seg til kommunehelsetjenesten.

Flere land er på både tredje og fjerde boosterdose av korona-vaksinen, men ifølge FHIs hjemmeside handler ikke dette tilbudet om en boosterdose:

«Anbefalingen om en ekstra vaksinedose til pasienter med alvorlig svekket immunforsvar skiller seg fra det som kalles «boosterdose» som er en oppfriskningsvaksine til de som har hatt respons på vaksinen. Selv om noen land som Israel og USA har tilbudt oppfriskningsdose til store deler av befolkningen, er kunnskapsgrunnlaget for dette fortsatt svært begrenset. Her er det behov for mer kunnskap.»

– Det er så langt ikke noe som tilsier at det er behov for oppfriskingsdoser til fullvaksinerte i den generelle befolkningen i Norge, heller ikke blant eldre. Fullvaksinerte i disse gruppene har god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom, også mot Delta-varianten. Dette kan endre seg og er noe vi følger nøye med på, sier overlege Watle på FHIs hjemmeside.

Nyheter

 • LMF Ung inviterer til digitalt malekurs!

  LMF Ung inviterer til digitalt malekurs helgen 13.-14. november for alle medlemmer i alderen 12-34 å

  Les mer
 • Hva hjelper mot fatigue?

  De som sliter med fatigue kommer ofte inn i en dårlig sirkel, der de opplever mer og mer energiløshe

  Les mer
 • Kursrabatt for LMF-medlemmer

  Fedon Helse skal holde et nettkurs om tarmhelse og helhetlig helse, som begynner 18. oktober. Kurset

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF