Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Lege fortviler: Pasienten måtte stoppe bussen 8 ganger
Overlege Frode Skanke har engasjert seg for at busspassasjerer i Trøndelag skal ha tilgang på toaletter. Foto: Galleri Galåen

Lege fortviler: Pasienten måtte stoppe bussen 8 ganger

Overlege Frode Skanke er kraftig provosert over det han mener er en ydmykende praksis rundt toalettbesøk på AtB sine langdistansebusser.

Publisert: 29.09.2021

Frode Skanke jobber som overlege ved Unicare Røros, som driver med rehabilitering av alvorlig syke pasienter etter blant annet kreft, nevrologiske sykdommer, hjertesykdom, lungesykdom og covid-19. Bussturen fra klinikken til Trondheim tar 3 timer og 20 minutter, og det eneste offentlig kollektivtilbudet er AtBs langdistanseruter.

Les om Wencke Mikalsen som ikke kan ta bussen.

Stengt inne på do

Overlegen har snakket med mange pasienter som fortviler over at AtB nå krever at bussen skal stoppes ved toalettbesøk, og at man derfor har alle passasjerenes oppmerksomhet mens man går på do. Siden mange av Unicares pasienter sliter med blære og tarm etter kreftbehandling, er behovet for å komme seg raskt på toalettet stort for mange.

– Jeg har hørt om ei som måtte stoppe bussen åtte ganger mellom Røros og Trondheim. Hun har aldri følte seg så ydmyket i hele sitt liv. Jeg blir sterkt provosert av å høre om dette, sier Skanke, som skrev leserinnlegg i avisen etter å ha snakket med denne pasienten.

– Jeg har hørt om passasjerer som er blitt innelåst fordi sjåføren ikke har registrert at noen har gått direkte på do ved avgang. Da blir døren lukket og lyset slått av. Noen har fått panikk mens de har stått i det mørke toalettrommet og banket for at folk skulle høre dem, forteller han.

Diskriminerende

I et tilsvar mot kritikken som har kommet mot AtB de siste ukene, skrev administrerende direktør i AtB, Janne Sollie: «Vi vet at det kan være reisende som ut fra helsemessige eller andre årsaker har behov som det ordinære kollektivtilbudet ikke kan dekke.» Skanke mener at dette ikke holder mål mot dagens lovverk, som skal beskytte folk mot diskriminering.

– Vi lever i et samfunn hvor vi har en lov mot slik diskriminering. Gjelder ikke diskrimineringsloven for AtB, undrer han.

AtB har uttalt både til media og til LMF at dette handler om trafikksikkerhet. -At det er farlig å gå rundt i bussen i fart, og at dette kan gå ut over både egen og medpassasjerers sikkerhet. Ifølge fylkesordføreren i Trøndelag, har det ikke vært registrert noen ulykker på grunn av dette i fylket. På landsbasis er det bare registrert én ulykke i 2003.

Les LMFs åpne brev til fylkesordføreren i Trøndelag.

– Trafikksikkerhetsargumentet holder ikke mål. Det er tillatt med ståplasser i AtBs busskategori 2. Det er godkjente ståplasser og de kjører i 90-soner. Hvorfor skal da den lille gåturen til toalettet være så farlig, spør han og fortsetter:

– Dersom man tenker på trafikksikkerhet, er det også uheldig at bussen må nødstoppe på strekninger med smal vei, fordi det oppstår akutte behov for å bruke toalettet.

Dårlig klimapolitikk

Overlegen har reflektert en del rundt hvilke verdier som kan leses ut av AtBs nye toalettpraksis.

– Jeg har begynt å lure på hvilke verdier AtB sine direktører styrer etter. Det at folk ydmykes og stenges inne på toaletter, ser ikke ut til å berøre dem. Jeg tror AtB vil miste mange kunder på dette, også de som har «vanlige» behov for tilgang på toalett. Folk vil velge bilen istedenfor for å unngå å bli ydmyket, derfor er dette elendig klimapolitikk og distriktspolitikk, sier han oppgitt.

Nyheter

 • LMF Ung inviterer til digitalt malekurs!

  LMF Ung inviterer til digitalt malekurs helgen 13.-14. november for alle medlemmer i alderen 12-34 å

  Les mer
 • Hva hjelper mot fatigue?

  De som sliter med fatigue kommer ofte inn i en dårlig sirkel, der de opplever mer og mer energiløshe

  Les mer
 • Kursrabatt for LMF-medlemmer

  Fedon Helse skal holde et nettkurs om tarmhelse og helhetlig helse, som begynner 18. oktober. Kurset

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF