Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Ny database skal gi svar om korona og IBD

Ny database skal gi svar om korona og IBD

Har IBD-pasienter som går på immundempende behandling større sjanse for å få et alvorlig sykdomsforløp med korona? En ny database skal prøve å gi svar på dette.

Publisert: 08.09.2020

Tekst: Miriam Ekelund
FOto: Pixabay

«Risikofaktorene forbundet med et mer alvorlig Covid 19-sykdomsforløp identifiseres fortløpende, men det er store huller i vår kunnskap, særlig rundt pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) og de immundempende/biologiske behandlingene av sykdommen.»

Dette skriver professor Jean-Francois Rahier og professor Walter Reinisch, som representerer en nystartet database som kalles SECURE-IBD. Håpet er at IBD-pasienter i alle aldere som har testet positivt for korona skal registreres her, slik at man får bedre oversikt over hvor alvorlig sykdomsforløpet er, samt hvilken type medisin disse pasientene går på.

«Prosjektet har allerede identifisert over 900 pasienter, og de tidlige analysene viser en forbindelse mellom anvendelse av kortisolsteroider og risiko for en mer alvorlig infeksjon. For å dra sikrere konklusjoner om andre medisinske behandlinger, så trenger vi flere rapporter og en større global dekning i databasen med pasienter med IBD som får Covid 19,» skriver professorene videre.

Det er bare pasienter som har fått bekreftet med prøver at de har korona som skal rapporteres inn. Og alle, uansett om de har symptomer eller ikke, oppfordres til å rapportere til SECURE-IBD databasen. Man skal vente minst syv dager etter at sykdommen brøt ut før man rapporterer, slik at man vet hvordan sykdommen utviklet seg. Det er heller ikke du selv som skal rapportere. Dersom du tester positivt for korona, ta kontakt med din gastroenterolog, som rapporterer videre. Alle pasienter forblir anonyme i databasen.

Ideen til databasen kom fra en gruppe gastroenterologer fra Mount Sinai Hospital (NYC) og University of North Carolina, Chapel Hill. Initiativet er støttet av flere fagorganisasjoner og pasientforeninger, blant annet sammenslutningen av europeiske pasientorganisasjoner for IBD-pasienter, EFCCA, som LMF er medlem av.

Mer informasjon om databasen og funnene så langt, finner du på nettsiden: covidibd.org.

Nyheter

 • Hva betyr stomi for kropp og sinn?

  Foredraget holdes av høgskolelektor, stomi- og kontinenssykepleier Torill Elin Olsen ved Haukeland u

  Les mer
 • Vær med og signer LMFs opprop!

  Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen! Landsforen

  Les mer
 • Immunsupprimerte IBD-pasienter får tilbud om tredje vaksinedose

  Regjeringen har besluttet å tilby en 3. dose vaksine mot Covid-19 til pasienter med alvorlig svekket

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF