Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Visste du at inflammatorisk tarmsykdom kan påvirke tannhelsen din betraktelig?

Visste du at inflammatorisk tarmsykdom kan påvirke tannhelsen din betraktelig?

Les mer om saken her

Publisert: 23.09.2019

Tekst: Marte Gylland Hegstad
Foto: Pixabay
 

Inflammatorisk tarmsykdom som ulcerøs kolitt (UC) og Morbus Crohn (MC) kan påvirke tannhelsen din betraktelig, skriver IBDrelief.com.

Et studie gjort på svenske pasienter diagnostisert med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som UC og MC trenger mer tannbehandling enn kontrollgruppen, og behøver flere kariesrelaterte behandlinger.

Forskjellen fra kontrollgruppen var størst når det gjelder behov for rekonstruerende tannbehandling hos Crohnspasienter.

IBD-pasienter har altså større sjanse for å få hull i tennene og infeksjoner i munnen og trenger mer behandling hos tannlegen enn hos folk uten IBD.

Årsaken til dette er ikke fullstendig avklart, men forskerne antar at flere faktorer spiller inn: Enten på grunn av endringer i immunforsvaret som et resultat av sykdommen, eller på grunn av maten disse pasientene spiser.


* Ofte sliter IBD-pasienter med å finne et optimalt kosthold som magen tåler. For noen pasienter kan dette resultere i høyt inntak av sukkerholdige produkter, mens det for andre betyr at man ikke får i seg tilstrekkelig mengde med essensielle næringsstoffer.

* Det antas å at steroidemedisiner som Prednisolon kan føre til at tennene blir svakere fordi den kan føre til mangel på kalsium – noe som videre kan føre til svekkelse av bentettheten.

* Noen IBD-pasienter strever med refluks – at magesyre kommer opp i munnen. pHen i munnen kan også påvirkes av dårlig tarmflora. Begge deler kan føre til syreskader på tennene, og en sur pH gir også god grobunn for bakterier og inflammasjon.

 

Kilder: IBDrelief.com og studiet “Consumption of Dental Treatment in Patients with Inflammatory Bowel Disease, a Register Study”

Nyheter

 • Undersøkelse om fordøyelsessykdom og toaletter på arbeidsplassen

  Foto: Pixabay Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) inviterer deg til å delta i en spørr

  Les mer
 • En verden av mageplager del 5

  Tekst: Marte Hegstad Foto: Pixabay/privat Dette er del 3 i LMFs nye artikkelserie "En verden av

  Les mer
 • Denne dietten hjelper 70% av IBS-pasienter, men NAV vil likevel ikke gi grunnstønad

  Tekst og foto: Miriam Ekelund  På bildet: LMFs Arne Schatten (t.v.) og Mads Johansson var svært

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF